A cápák védelmében már nem számít, hogy kinek a vizében úsznak

Jó hetük volt a cápáknak, mivel egy 126 országot egyesítő szerződésben először foglalták bele a cápák és más vándorló fajok kiemelt védelmét attól függetlenül, hogy melyik ország területére kerülnek.

A globális Vándorló Vadállatfajok Megóvása Egyezmény nagy nyertesei a cetcápák – a világ legnagyobb halfaja. Ez a faj veszélyben van és az állomány évről évre csökken. Az egyezményt aláíró országok kormányai megfogadták, hogy az állatokat helyileg fogják megvédeni a lehalászástól és fogságba ejtéstől és az élőhelyeik megőrzésére is különös figyelmet fordítanak majd.

A fajok megóvását támogató csoportok örömmel üdvözölték az egyezményt mivel ez azt jelenti, hogy a cetcápákat már a vándorlásuk célpontjain, Madagaszkáron, Mozambiken, Peruban és Tanzániában és védelem illeti majd.

Ezen felül a listára más cápafajok is felkerültek, arra kötelezve a fajok migrációs távolságán belüli országokat, hogy összefogásokkal védjék az állatokat, például halászati szabályozásokkal.

“Ezek a leghalászottabb cápafajok a világon, nagyjából 20 millió befogott állattal számolnak évente, azonban ők a leginkább vándorlóak is, így a máshol lévő halászatok is veszélyeztetik őket,” mondta Matt Collis, Nemzetközi Állat Jóléti Alaptól. “Ez nyomás alá helyezi az országokat, hogy hozzáadjanak a nemzetközi védelemhez.”

A védelem többek között mostantól a sötétcápákat, angyalcápákat és a Rhinobatos rhinobatos cápafajt is megilleti majd.

Ezen felül Sri-Lanka, Ecuador, Benin és Brazília csatlakozott egy velük együtt már 41 országot magába foglaló egyezménybe, ami a cápák védelmének koordinálását célozza. A szakértők szerint Brazília csatlakozása kiemelten nagy jelentőségű, mivel nagy szerepe lehet több cápafaj védelmében is.

A szárazföldi állatok közül az oroszlánok és a leopárdok is felkerültek a listára, ezzel védelmük már határokon átívelő. A szakértők szerint az együttműködések hiánya és a korábbi gyenge egyezmények miatt az afrikai oroszlánok száma az elmúlt két évtizedben 40%-al csökken – mai létszámuk megközelítőleg 20000 egyedet számlál.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.