A repce olajnak negatív hatásai vannak az Alzheimer kórban szenvedőkre

A repce olaj az egyik legszélesebb körben fogyasztott növényi olaj a világon, mégis igen keveset tudunk az egészségre gyakorolt hatásáról. Most a Temple Egyetem kutatóinak új egereket vizsgáló tanulmánya kapcsolatot talált a repce olaj fogyasztás és az Alzheimer kórban szenvedők romló memóriája, tanulási képessége és a súlygyarapodásuk között. A tanulmány az első, ami amellett érvel hogy a repce olaj összességében károsabb hatással van az agyra.

“A repce olaj azért megnyerő mert  olcsóbb a többi növényi olajhoz képest és nagyon egészségesként van reklámozva,” mondta Domenico Praticò, a tanulmány ragidős kutatója. “Azonban nagyon kevés tanulmány vizsgálta meg ezt a feltevést különösen az agy tekintetében.”

A kutatók azáltal hajtva hogy kiderítsék a repce olaj hogyan hat az agyműködésre, arra fókuszálták munkájukat hogy kiderítsék az milyen hatással van az Alzheimer kórban szenvedő egerek agyában a plakettek kialakulására. Ezek a plakettek és csomók felelősek az Alzheimer idegrendszeri működés zavaraiért, leépüléséért és a emlékezet vesztésért is. A kísérletben részt vevő állatokat úgy módosították hogy azok az emberekre jellemző Alzheimer kórt reprodukálják – így végig tudják követni az egész betegséget a korai tünet mentes állapotától a teljesen kialakult betegségig.

A kutatók korábban ugyanezeknek a módosított egereknek a segítségével vizsgálta meg az olíva olaj hatását. Ennek a kutatásnak az volt az eredménye hogy az olaj fogyasztása csökkentette a plakettek és csomók kialakulását és javította az állatok memóriáját. Ezeknek az eredményeknek a hatására kerekedtek fel a kutatók hogy kiderítsék a repce olaj is hasonlóan jótékony hatással van e az agyra.

A kutatás során a kutatók az egereket hat hónapos korukban – mielött még kialakult volna náluk az Alzheimer – két csoportra osztotta. Az egyik csoport átlagos étrendet kapott, amíg a másik csoportnál ugyanezt nagyjából napi két evőkanálnyi repceolajjal egészítették ki.

A kutatók ezután 12 hónapos korukig megfigyelés alatt tartották az állatokat. Az első lényeges szemmel is látható különbség az állatok testsúlyában volt; a repce olajat is fogyasztó egerek súlya lényegesen magasabb volt mint az átlagos étrendű társaiké. Az útvesztős tesztekkel vizsgált munkamemóriánál, a rövid távú memóriánál és tanulási képességeknél is szintén különbségekről számoltak be. A legnagyobb hatást a már hat hónapja repce olajat fogyasztó egerek munkamemóriájában találták, ami lényegesen rosszabb volt mint a kontroll csoport tagjainak.

Az agyi szövetek vizsgálatánál a kutatók azt találták hogy az olajat fogyasztó csoport tagjainál az amiloid béta 1-40 fehérje – ami az agyműködésre jótékony hatással van – mennyisége csökkent szembe az amiloid béta 1-42 – ami a plakettekért felelős oldhatatlan változata a fehérjének. Ezért ezeknél az állatoknál a plakettek mennyisége is magasabb volt. A plakettek által okozott sérülések mellet neuronok között is lényegesen kevesebb kapcsolat volt, ami kiterjedt szinaptikus sérülésekre utal, amik magyarázatot adnak a memória problémákra is.

“Az amiloid béta 1-40 semlegesíti az amiloid béta 1-42 tevékenységét, ami azt jelenti hogy az amiloid béta 1-40 szint csökkenés, mint amit a tanulmányban is láttunk, ellenőrizetlenül hagyja a 1-42-t,” mondta Praticò. “A modellünknél az arányoknak ez a változása tekintélyes idegi sérülésekhez, csökkenő idegi kapcsolatokhoz és memória problémákhoz vezet.”

A felfedezés arra utal hogy a repce olaj hosszú távú fogyasztása nem előnyös az agy számára.

“Annak ellenére hogy a repce olaj növényi olaj, óvatosnak kell lenünk mielött kimondjuk rá hogy egészséges,” mondta Praticò. “A tanulmányunk bizonyítékai alapján nem szabad párhuzamot vonni a repce olaj és más bizonyítottan egészséges olajok között.”

A kutatás következő lépése az hogy meghatározzák a legrövidebb kitettségi időt, ami mérhető változásokat okoz az agyban. Ezen felül a kutatók egy másik hosszabb tanulmányt is terveznek, hogy megvizsgálják a repce olaj hatását a csomók képződésére is – aminek nem találták jelét a hat hónapos tanulmányban.

“Azt is ki akarjuk deríteni hogy a repce olaj negatív hatásai csak az Alzheimer kórban szenvedőkön jelennek e meg,” mondta Praticò. “Esély van arra hogy a repce olaj fogyasztása hatással van más neurodegeneratív betegségek és a demencia más formáinak kialakulását és lefolyását.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.