Az édesszájúságot egy gén módosulása okozhatja

Az egereken és egyéb főemlősökön végzett korábbi állatkísérletek már utaltak arra, hogy az evési szokásokat nagyrészt a FGF21 gén által kódolt májhormon befolyásolja.

Hogy megvizsgálják a gén hatását embereken is, Matthew Gillum és Niels Grarup, a Koppenhága Egyetemről, több mint 6000 önkéntest vizsgáltak meg genetikailag, hogy kiderítsék a kapcsolatot az alanyok által bevallott adatokkal – milyen gyakran fogyasztanak különböző fajta édes ételeket, például süteményeket.

A kutatóknak végül sikerült kapcsolatot találni a gén egy variációja és a nassolás, azaz magasnak számító cukorfogyasztás között.

Egy különálló kísérletnél 51 önkéntessel bemutatták hogy 12 óra éhezés után, azoknak akik bevallásuk szerint nem szeretik az édességeket, magasabb volt vérükben a FGF21 hormon koncentrációja. Viszont cukor evés után, minden embernél megnőtt ez az érték, ezzel arra utalva hogy a hormon felelős a cukor utáni vágy szabályozásáért.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás