Így bocsátja ki illatát a petúnia

A virágok által kibocsátott illat odavonzhat beporzókat és a kórokozók ellen is védelmet biztosíthat, de eddig igen keveset tudunk arról, hogy az őket okozó illékony szerves vegyületek hogyan hagyják el az őket termelő sejteket.

Natalia Dudareva, a Purdue Egyetemről, munkatársaival felfedeztek egy gént, ami egy membrán transzporter fehérjét kódol, és a Petunia hybrida virág szirmaiban akkor fejeződik ki legnagyobb mértékben, amikor az illékony illatanyag kibocsátása eléri a csúcspontját.

A PhABCG1 nevű transzporter elnyomásával, a kutatók 62%-os csökkenést tapasztaltak a kibocsátott illatanyagok mennyiségében és a további vizsgálatokkal megmutatták, hogy a fehérje felelős a főbb illékony vegyületek sejtfalon történő átjuttatásában.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás