Így bocsátja ki illatát a petúnia

A virágok által kibocsátott illat odavonzhat beporzókat és a kórokozók ellen is védelmet biztosíthat, de eddig igen keveset tudunk arról, hogy az őket okozó illékony szerves vegyületek hogyan hagyják el az őket termelő sejteket.

Natalia Dudareva, a Purdue Egyetemről, munkatársaival felfedeztek egy gént, ami egy membrán transzporter fehérjét kódol, és a Petunia hybrida virág szirmaiban akkor fejeződik ki legnagyobb mértékben, amikor az illékony illatanyag kibocsátása eléri a csúcspontját.

A PhABCG1 nevű transzporter elnyomásával, a kutatók 62%-os csökkenést tapasztaltak a kibocsátott illatanyagok mennyiségében és a további vizsgálatokkal megmutatták, hogy a fehérje felelős a főbb illékony vegyületek sejtfalon történő átjuttatásában.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás