Mégis van íze a víznek

Arról már sokat tudunk, hogy a központi idegenszer hogyan szabályozza a szomjúságot, azonban az nem teljesen tiszta, hogy az emlősök hogyan ízlelik azt.

Yuki Oka, a Kalifornia Technológiai Intézettől, munkatársaival felfedezte hogy ha ioncserélt vizet csepegtetnek egy egerek nyelvére, akkor azzal bizonyos ízlelő neuronokat aktiválnak. A kutatók szerint ez a nyálban történő pH változásnak volt köszönhető – ahogy a nyál feloldódott a vízben.

A csapat módosította az egereket, hogy ezek az ízlelő receptorok fényre legyenek érzékenyek. Így fény hatására az egerek folyamatosan az üres itatójukból próbáltak inni – azonban csak akkor, ha már ténylegesen szomjasak voltak. Ez azt sugallja hogy a nyelvben lévő sejtek aktivitása akkor befolyásolja az állatok viselkedését, ha már amúgy is szomjasak.

Azok az egerek akiknél ezek a savasságot érzékelő receptorok nem voltak jelen elvesztették a képességüket hogy megkülönböztessék a vizet más nemvizes folyadékoktól – mint amilyenek az olajok.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás