100 millió évvel korábban kezdhették meghódítani a növények a Földet mint korábban gondolták

A Föld történelmének első 4 milliárd évében a bolygón a mikrobákat leszámítva még semmilyen más életforma nem volt jelen.

Azonban ez megváltozott, amikor megjelentek az első szárazföldi növények az alga őseikből és ezzel létrehozva az állatok megjelenésére alkalmas körülményeket.

Ennek az eseménynek a behatárolására korábban a legöregebb növényi maradványokat használták és velük meghatározták, hogy az esemény megközelítőleg 420 millió éve következhetett be.

Azonban egy új tanulmány szerint az esemény elképzelhető, hogy valójában 100 millió évvel idősebb ennél, ezzel megváltoztatva a Földi evolúció perspektíváját.

A növények jelentős hatást gyakorolnak a kémiai erózió alakulására, ami a szén körforgásának egy fontos folyamata és ezzel a földi éghajlati és légköri viszonyok fenntartását az évmilliók alatt.

A csapat a ‘molekuláris óra’ módszerét alkalmazta a vizsgálathoz, ami a jelenleg élő fajok genetikai különbségeit és a maradványok elemzésével igyekeznek meghatározni a közös ősök korát, hogy ezzel megoldást találjanak az evolúciós időtávlatban lévő maradványok hiányából adódó hiányosságokra.

“A növények elterjedése és a szárazföldi élethez való alkalmazkodásuk, ami a kontinentális erózió növekedésének üteméhez vezetett, mely végül drámai csökkenést okozott az szén dioxid ‘üvegház gáz’ légköri szintjében és globális lehűlést okozott,” mondta Jennifer Morris, a Bristol Egyetem kutatója és a felfedezésről készült tanulmány társszerzője.

“Ezeknek a légköri változásoknak a korábbi modelljei névértéknek vették a növényi maradványokat – a kutatásunk megmutatja, hogy ezek a maradványok kora alábecsüli a szárazföldi növények eredetét és ezért a modelleket újra kell vizsgálni.”

“A maradványok túl ritkák és nem egészek ahhoz, hogy megbízhatóan megadják a szárazföldi növények eredetének idejét,” mondta Mark Puttic, a csapat egy másik társszerzője. “Ahelyett, hogy egyedül a maradványokra hagyatkoznánk, mi egy ‘molekuláris órán’ alapuló megközelítést használtunk, hogy összehasonlítsuk az élő növények genetikai felépítését – ezeket a relatív genetikai különbségeket ezután korrá váltottuk át, a maradványok korát használva laza keretként.”

“Az eredményeink megmutatják, hogy a szárazföldi növények ősei már a kambrium időszak közepén éltek, ami egybevág az első földi állatok korával.”

A kutatás egyik legnagyobb nehézsége, hogy nem ismerjük a korai növények közötti kapcsolatokat és így a kutatóknak több lehetséges kapcsolatrendszert is fel kellett állítaniuk, hogy kiderítsék azok mekkora hatással vannak a szárazföldi növények korára.

“Különböző feltételezéseket használtunk a szárazföldi növények kapcsolatára és azt találtuk ez nincs kihatással a legkorábbi szárazföldi növények korára,” mondta Philip Donoghue és Harald Schneider, a kutatás vezetői.

“Bármilyen jövőbeli a régmúlt légköri változásainak lemodellezését célzó kísérletnek, magába kell foglalnia az általunk használt bizonytalansági tényezők teljes körét.”

Forrás: “The timescale of early land plant evolution,” PNAS (2018)

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.