121 olyan óriásbolygót fedeztek fel, melyeknek lehetnek életre alkalmas holdjaik

Az élet utáni galaktikus hajsza már nem csak más bolygókra, hanem azok holdjaira is kiterjedt.

Most ennek keretében a Kalifornia, a Riverside és a Dél Queensland Egyetemek csillagászai összesen több mint 100 olyan nagy méretű bolygó nyomaira bukkantak, melyek holdjain jelen lehet az élet. A munkájuk leteheti a jövőben hasonló felmérések alapkövét – a holdak és az életre utaló jelek vizsgálatában.

Azóta, hogy a NASA fellőtte a Kepler űrteleszkópot, a különböző csillagász csapatok több ezer a naprendszerünkön kívül eső bolygót fedeztek fel – ezeket nevezzük exobolygóknak. A Kepler küldetés elsődleges célja, hogy olyan bolygókat azonosítson, amelyek a csillaguk lakható zónájába esnek, ami azt jelenti, hogy se nem túl melegek se nem túl hidegek az élet létezéséhez.

A Földhöz hasonló sziklás bolygók az elsődleges célpontjai az élet utáni intergalaktikus hajszának – mivel ezek a bolygók egy része geológiailag és légkörileg hasonló lehet a Földhöz, ami eddig az egyetlen bolygó, amin az ismereteink szerint élet van. Viszont egy másik hely, amit érdemes lehet felderíteni, a Kepler küldetés alatt felfedezett rengeteg gázóriás. Amíg ezek a bolygók maguk valószínűtlen hogy lehetővé tennék az életet, addig a holdjaikkal már más a helyzet.

“Jelenleg 175 holdat ismerünk, melyek a naprendszer nyolc bolygója körül keringenek. Amíg ezeknek a holdaknak a legnagyobb része a Szaturnusz és a Jupiter körül kering, amik kívül esnek a Nap lakható zónáján, addig más rendszerekben lehet, hogy nem ez a helyzet,” mondta Stephen Kane, a kutatásban részt vevő egyik csillagász. “Ha figyelembe vesszük a sziklás exoholdakat az élet utáni kutatásban, azzal lényegesen kiterjesztjük a lehetséges helyek sorát”

A kutatók összesen 121 olyan óriási égitestet fedeztek fel, melyek a csillagjuk lakható zónájába estek. Ezek a Földnél lényegesen nagyobb méretű égitestek ritkábbak mint a Földhöz hasonló exobolygók, azonban általában több nagy méretű hold is kering körülöttük.

A kutatók között már hosszú ideje felmerült az ötlet miszerint az exholdak megfelelő környezetet nyújthatnak az élet kialakulásához – egyesek szerint, akár még a Földnél is kedvezőbbet. Mindezt azért, mivel ezek az égitestek nem csak a csillagukból érkező, hanem a bolygó által visszavert sugárzást is hasznosíthatják mely körül keringenek. Eddig azonban egy exohold létét sem igazolták.

Most, hogy elkészült az ismert lakható zónában keringő óriásbolygók adatbázisa, a kutatók további megfigyelésekkel kiértékelhetik, hogy mely bolygók a legesélyesebbek arra, hogy exoholdjaik legyenek. Ezek a kutatások segíthetnek abban is, hogy a jövőben milyen teleszkópokra lehet majd szükség a holdak behatóbb vizsgálatához – és a rajtuk lévő potenciális élet felfedezéséhez.

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. A cikk nagyon tetszik! Továbbra is hiányolom, hogy nincs ezen az oldalukon lehetőség ezt egy kattintással jelezni 🙂

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.