13 generációnyi elszigeteltség teljesen eltüntette a ragadozókkal szembeni félelmet

A Melbourne és a sydney-i Élettudomány Egyetem kutatócsapata felfedezte, hogy az elkülönített emlős fajok mindössze 13 generáció alatt teljesen elveszítik a ragadozóktól való félelmüket. A kutatók az Ausztráliában őshonos és védett törpe erszényesnyesteket vizsgálták, amikor felfedezték a jelenséget.

Amikor az emberek betolakodnak egy másik faj által lakott területre, az általában negatívan hat az őshonos fajra – általában a faj kihalásához vagy veszélyeztetetté válásához vezet. Ez a helyzet a törpe erszényesnyestekkel is, melyek egykor Észak-Ausztrália legnagyobb részén előfordultak. Az emberek érkezése után viszont a számuk esésnek indult, kiemelten az óriásvarangyok behurcolása miatt.

Hogy megakadályozzák a faj teljes kihalását, a környezetvédők rengeteg erszényesnyestet fogtak be, amiket aztán két ausztrál szigeten engedtek szabadon – és a számuk ezeken az elszigetelt élőhelyeken rohamosan emelkedni kezdett. A projekt sikerén felbuzdulva a környezetvédők több csoportot kiemeltek ebből az újonnan létrehozott populációból és megpróbálták visszahelyezni őket az őshonos élőhelyükre. Sajnálatos módon a kísérlet nem érte el a kívánt eredményt.

A kísérlet kezdete után 21 hónappal már egy állatot sem találtak. Azonban ekkorra már nem a mérgező varangyok, hanem a dingók jelentették az igazi problémát. Ez meglepte a kutatókat, mivel az emberek érkezése előtt a faj képes volt együtt élni a dingókkal – el tudtak rejtőzni a ragadozók elől.

Hogy jobban megértsék mi is okozta a faj visszavezetésének bukását, a kutatók több egyedet fogtak be, mind a szigeti populációkból, mind pedig a azokból, amelyek fennmaradtak a főszigeten. Az állatokat olyan ketrecekbe helyezték, melyekből ki kellet dugniuk a fejüket, hogyha el akarták érni a kikészített ételt. Ezekhez a kijáratokhoz dingó vagy macska szőrt tettek.

Az eredmények szerint a védett szigeten felnövő állatok nem foglalkoztak a ténnyel, hogy bizonyos kijáratok ragadozók szagát árasztják – ezzel arra utalva, hogy mindössze 13 generáció alatt, teljesen elveszítették a ragadozóktól való félelmüket.

Forrás: rsbl.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.