13000 éves fogtömés bizonyítja, hogy már az ősemberek is foglalkoztak a fogaik egészségével

Ma sem a legjobb élmény fogorvoshoz menni, de 13000 évvel ezelőtt valószínűleg rémálomba illő volt.

Mielőtt még eljött volna a fájdalomcsillapítók, specializált eszközök és antibiotikumok kor, a fogorvosoknak elég nyers eszközökhöz kellet nyúlniuk. Az olasz kutatók most egy üreges metszőfog párt találtak Toszkánában, amit kiélezett kövekkel vájtak ki és tömésként bitument és más szerves anyagokat használtak.

A fogakat már lassan két évtizede találták, de csak most vizsgálták meg őket a modern technika eszközeivel, közöttük a pásztázó elektronmikroszkóppal, a mikroCT-vel és kémiai eljárásokkal is. A fogba vájt bemélyedések egyértelműen utalnak rá, hogy valamiféle beavatkozásnak voltak részesei és a fogon lévő további sérülések arról árulkodnak, hogy a páciens túlélte a kezelést. Annak ellenére hogy a fogüregek mára nagyrészt ismét kiürültek, a kutatók által vett minták utalnak az ősi tömés összetételére.

 

Miután a gyulladt részt megtisztították – valószínűleg rendkívül fájdalmas módon, kiélezett kövekkel – a történelem elötti idők fogorvosa hajat, növényi rostokat és bitument (amit természetes módon feltörő olajból szerezhetett be) használt a fogak betömésére.A bitument ma már az aszfalttal együtt használják az útépítéseknél, de a sűrű ragadós állaga miatt akkoriban tökéletes lehetett a fogakon keletkezett lyukak betömésére.

A kutatók a fog korát 13000 és 12740 év közé saccolják, ami megelőzi a mezőgazdaság elterjedését is. Miután az emberek elkezdték a gabonafélék termesztését nagyon megugrott a fogakkal kapcsolatos betegségek száma, mivel a növényekben lévő keményítő már a szájban kis részt cukorra bomlik, ami tökéletes környezetet teremt a baktériumok megjelenésére.

Azonban ez a lelet nem a legöregebb bizonyíték a korai fogorvosok munkájára. Már korábban találtak egy másik 14000 éves olaszországi fiatal holtestét, akinek kivájták az egyik őrlőfogát. A fogat viszont látszólag nem tömték be a beavatkozás után semmivel és további felületi sérülések alapján ő is élt még egy pár évig a kezelést követően.

A legújabb felfedezés viszont az első aminél ténylegesen fogtömést használtak és ez megerősíti azokat  feltevéseket, hogy az őskori emberek is már foglalkoztak fogaik egészségével – azonban inkább a kezelő és nem pedig a megelőző módon.

Forrás: wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.