Kategóriék Ember

2016 legsemmirekellőbb tudományos hírei

2016 az „utó-igazság” éve, ezért nem is túl meglepő, hogy jelentős mennyiségű minősíthetetlenül rossz tudománnyal dobálóztak az emberek ebben az évben. A következő visszaszámlálásban igyekszünk leleplezni a rosszak közül a legrosszabbakat.

#8. A NASA-t megvádolták, hogy változtat a csillagjegyeken

Nem meglepő, hogy ebben az évben is rengeteg teljesen félrevezető és semmi igazság tartalmú történet terjedt futótűzként az interneten. Az egyik ezek közül, ami nagy közönséget nyert magának, azt tárgyalja, hogy a NASA hogyan manipulálja mindenki horoszkópját.

„Nem akarunk drámaiak, lenni, de a NASA tönkretette az életünket. Most először az elmúlt 3000 évben van az, hogy valakik frissítik a csillagképeket. Ez a változtatás, többségünknek akár komoly személyiség zavarokat is okozhat.” panaszolta Erin Nicole a Zoe Report-nak

A NASA elég sok mindent csinál, de a csillagképek megváltoztatásához semmi köze. Az Űrügynökség valódi tudománnyal foglalkozik, amibe az asztrológia nem esik bele.

Amit a NASA valóban tett, az az volt, hogy vettet egy pillantást az égre és észrevette, hogy a csillagképek csillagai elmozdultak a babilóniaiak 3000 évvel ezelőtti feljegyzéseihez képest. Ez azért van, mert a föld tengelye enyhén elmozdult a hosszú idő alatt. Korábban ebben az évben a NASA egy gyerekeknek szánt ismeretterjesztő oldalon írt érdekességként erről a változásról a csillagképekben, ami változás az idő során folyamatosan következett be és nem egyik napról a másikra.

A sikerhajhász írok, akik megtalálták ezt az oldalt lehetőséget láttak benne, hogy „kattintás-vadász” cikkeket írjanak az ügyről a NASA rovására. Így kezdődött az őrület a neten, aminek a NASA igyekezett végét vetni azzal, hogy közzétette: „… nem változtattuk meg a zodiákus jegyeket… csak újra számoltunk pár dolgot.

#7. Andrew Wakefield visszatér egy anti-vakcina dokumentumfilmmel

Április 1-jén volt az Andrew Wakefield által rendezett Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe dokumentumfilm premierje. Wakfield, a kutató, aki a legutóbbi időszak anti-vakcina hisztériáját keltette egy csalással meggyanúsított kutatás megjelentetésével még 1998-ban, ebben a dokumentumfilmben leleplezi, hogy a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hogyan tusolta el „tényt” hogy a MMR védőoltás autizmust okoz. Sajnos a film nem csak egy április elsejei tréfa volt.

Kétes és megtévesztő már az elejétől, a Vaxxed eltorzít és hamisan tüntet fel nagyjából minden tényt, hogy tovább fűtse a film konspirációs narratíváját.

Ezen már nem kellene meglepődnöm, de mégis meglepett (csak enyhén) hogy milyen mélyre süllyedt ez a film.” írt David Gorski részletes beszámolójában a Tudományos gyógyászat lapban.

A film nem csak a filmkritikusoktól kapott rossz értékelést, hanem szinte mindenhol a tudományos közösségekben lehúzták.

Nehéz megmondani, hogy mi a film legnagyobb hibája, szóval itt van valami, amit jól csinál: a frászt hozza rád. Persze csak akkor, ha az illető semmit nem olvasott se a védőoltásokról sem pedig az autizmusról, és lazábban közömbösebben áll ezekhez a témákhoz” írta Michael O’Sulliva a The Washington Post-ban.

#6. Jill Stein amerikai Zöld Párti képviselőjelölt tudományos ostobaságokat terjeszt

Korábban az előző évben megkérdezték Jill Steint, az amerikai Zöld Párt jelöltjét, hogy szerinte a vezetéknélküli internet okoz e bármiféle káros hatást az iskolákban. A válasznak egyértelműnek kellet volna lenni Stein számára, aki egyébként a Harvard egyetemen végzett orvos. Egyszerűen valami ilyesmit kellet volna mondania: „A vezetéknélküli internetnél használt jelek biztonságosak, mivel csak nagyon alacsony energiát sugároznak, ezért szinte teljesen elképzelhetetlen, hogy bármi kárt tegyenek bárkiben is.”

Ezzel szemben azt mondta:

„Nem szabadna gyerekek agyát kitenni… ennek,” és később még hozzátette „Egy egész népet teszünk kísérleti egerekké és majd a végén meglátjuk valójában hányan haltak meg.”

Stein paranoiája a védőoltásokra is kiterjed. Mindamellett hogy egyébként a védőoltások mellet áll, a kampánya során rengeteg kétértelmű kijelentést tett a gyerekek beoltásával kapcsolatban. Egészen addig ment, hogy megkérdőjelezze CDC fedhetetlenségét a védőoltások biztonságosságában.

Stein kampányának a legalját pedig GMO-k és a rovarölő szerek teljes elvetése mutatja, amikről ő folyamatosan ámde tévesen azt állítja, hogy nem bizonyított a veszélytelenségük. Pedig bizonyított, és ezt szinte minden nagyobb tudományos szervezet el is fogadja.

#5. Hamis tudománnyal akár egy vagyont lehet keresni

Még októberben az esküdtszék elrendelte hogy Johnson & Johnson gyógyszerészeti vállalat 70,1 millió dollárt fizessen Deborah Giannecchini részére. A vállalat bűne? Az 59 éves nőnek petefészek rákot okoztak.

Giannecchini meg volt róla győződve hogy a rákot a Johnson & Johnson zsírkő pora okozta, amit ő a nemi szerve szárazon tartásához használt. Erről az esküdtszéket is meg tudta győzni, ámde a tudományos közösséget nem.

Néhány megfigyelésen alapuló tanulmány kimutatott egy gyengébb kapcsolatot a zsírkő por és a petefészek rák között. Ez a hatás 20 és 40% közé becsülte, hogy a szer használata mennyivel növeli a rák esélyét. Ezzel szemben viszont a legnagyobb és legjobban felügyelt tanulmányok nem találtak semmi kapcsolatot a szer és a rák kialakulása között. Ezen felül a zsírkő, amiből a por készül, egy olyan ásvány, ami sem vegyszerekkel sem pedig sejtekkel nem képes reakcióba lépni, szóval a DNS károsítására semmilyen esélye nincs.

Úgy tűnik Giannecchini megnyerte a főnyereményt az áltudomány segítségével.

#4. Áltudomány az Olimpián

A Rio de Janeiro-i 2016-os Nyári Olimpia megmutatta a világ legkiemelkedőbb atlétáit és egy csokor elég furcsa áltudományt.

Minden sport klasszis; a kineziológiás tapasz, légzést segítő orrtapasz és a jégfürdő is képernyőre került, pedig eddig ezek egyike sem bizonyította hatását.

Újdonság volt az úgynevezett csészézés, aminél a bőr egy részét vákuum segítségével egy műanyag bögrébe szívják. Ezt a technikát már több mint 3000 éve művelik, ámde a világméretű felemelkedéséhez az USA úszó legendájára Michael Phelps-re volt szüksége. A sportólót még az Olimpia elött látták, amint egész testét a csészézésre jellemző kör alakú nyomásfoltok borították. A technika az állítások szerint az izmok felépülésében segít, de erre semmi bizonyíték nincs, épp ellenkezőleg feltevések szerint pont káros lehet.

#3. Az USA 1,4 milliárd dollárt költött az önmegtartóztatás oktatására Afrikában

Még 2004-ben a George W. Bush amerikai elnök által indított „Az elnök vészhelyzeti terve az AIDS leküzdésére” (röviden: PEPFAR), nagy sikereket ért el azzal, hogy nagyjából 1,2 millió ember HIV/AIDS általi halálát akadályozta meg. 2014-re a PEPFAR 7,7 millió embernek segített antiretrovirális kezeléshez jutni a fejlődő országokban, főleg Afrikában. További 56,7 millió ember részesült az általuk nyújtott HIV tesztekből és tanácsadásból. A PEPFAR-nak köszönhetően az AIDS járvány már lecsengőben van.

De a PERFAR mégsem volt tökéletes. Májusban egy kutatás rávilágított, hogy a PEPFAR házasság előtti önmegtartóztatást támogató programja nem csökkentette az első szexuális élménykori életkort, a szexuális partnerek számát vagy a tizenéves terhességek számát. Ezekre a programokra 2003 és 2014 között az USA több min 1,4 milliárd dollárt költött Afrikában.

Az önmegtartóztatáson alapuló szexuális oktatás ma már általánosan szinte hatástalannak vélik, de még mindig támogatott, főleg befolyásos vallási szervezetek által.

#2. Trump szórakoztatja az védőoltás elleni aktivistákat

Donald Trump történelmi megválasztását követő hajnalon kiderült, hogy már a kampánya elején több jelentős védőoltások ellen küzdő aktivistával is találkozott. Rebecca Robins akkor azt nyilatkozta a STAT-nek hogy az „anti-waxolók” teljesen felvillanyozva hagyták el a tárgyalótermet.

„A legelemibb szinten azt remélik, Trump leszól majd a magasról és ezzel előrébb viszi a már olyan sokszor emlegetett aggályaikat – amit már rengeteg kutatás megcáfol – hogy kapcsolat van a védőoltások és az autizmus között.”

Trump a múlt évben is, sok ehhez hasonló listára felkerült azzal, hogy fenntartotta azt az elképzelését, még a megcáfolása után is, hogy a védőoltások autizmust okoznak. Ezzel szemben most már elnökként sokkal többet fog tudni tenni az ügy érdekében a félrevezető információk terjesztésén felül. Például olyan irányba viheti a politikát, ami komoly károkat is okozhat a közegészségügyben. Remélhetőleg Trump még átgondolja a témát januárig, amikor is elfoglalja az elnöki pozíciót.

#1. Csontkovács megölt egy fiatal, egyedülálló anyukát

Korábban ebben az évben, Katie May, egy népszerű modell és egy 7 éves kislány egyedülálló anyja, meglátogatott egy csontkovácsot nyaki fájdalmak miatt. Nagyából 72 órával később, agyvérzést kapott. Az orvosok három nappal később levették létfenntartó készülékről.

A TMZ oldal szerint, akik hozzájutottak a modell halotti anyakönyvi kivonatához, a halál oka „egy tompa nagy erejű ütés” ami „összeroncsolt a jobb gerincartériát, és ezzel elvágta az agy vérellátásának egy jelentős részét” ezt a sérülést „egy csontkovács általi nyakkezelés” alatt szenvedte el.

Természetesen ez egy baleset volt, és balesetek vannak, de egy hatástalan áltudományos kezelés alatt következett be.

Az alternatív gyógyászat támogatói általában azt hangoztatják „Mit árthat?”. Itt van a szívszorító és tragikus válasz.

Forrás: www.realclearscience.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.