Kategóriák Űr

2019 januárjában lőhetik ki a SpaceX első űrhajósokat is szállító űrhajóját

A NASA bejelentette, hogy 2019 januárjában fognak először a SpaceX rakétájával űrhajósokat küldeni a Nemzetközi Űrállomásra.

2011 óta ez lesz az első alkalom, hogy a Föld körül keringő laborba egy Amerikában fellőtt rakétán küldjenek űrhajósokat, amiért jelenleg az orosz Soyuz űrhajó felelt.

A tervek szerint a SpaceX rakétája után augusztusban egy a Boeing által gyártott űrhajót is letesztelnek majd.

A kilövések időpontját már eddig is többször módosították és a NASA nyilatkozata szerint a kilövések előkészületeiről minden hónapban be fognak számolni és a lehetséges változtatásokat is közlik majd.

“A menetrendünk közlésének ez az új módja jobb; mindazonáltal a kilövések időpontjai még mindig nem teljesen biztosak és arra számítunk, hogy még változhatnak, ahogy egyre közelebb kerülünk az időponthoz,” mondta Phil McAlister, a NASA Kereskedelmi Űrrepülési Fejlesztési részlegének igazgatója.

“Ezek új űrhajók és a mérnök csapatoknak rengeteg munkájuk van mielőtt még a rendszerek készek lennének a felszállásra.”

Mindkét küldetés célja csupán az űrhajók tesztelése, így az állomásra küldött űrhajósok csak két hetet töltenek ott mielőtt visszatérnének a Földre.

A NASA hosszú távú tervei szerint, amennyiben a küldetések mind sikeresek a SpaceX és a Boeing űrhajóit is rendszeres hat hónapos küldetésekre használják majd.

A tervek szerint a SpaceX rakétáját először legénység nélkül 2019 januárjában a Boeing rakétáját pedig márciusban tesztelik majd. A SpaceX a Falcon 9 rakétájának egy módosított változatát használják majd, amit egy Crew Dragon kapszulával egészítenek ki.

A Boeing Starliner űrhajóját a United Launch Alliance által készített Atlas V rakéta hajtja majd. A NASA-nál sok múlik a küldetések sikerén mivel az Orosz Űrügynökséggel kötött szerződésük 2019 novemberében le fog járni.

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.