2019 januárjában lőhetik ki a SpaceX első űrhajósokat is szállító űrhajóját

A NASA bejelentette, hogy 2019 januárjában fognak először a SpaceX rakétájával űrhajósokat küldeni a Nemzetközi Űrállomásra.

2011 óta ez lesz az első alkalom, hogy a Föld körül keringő laborba egy Amerikában fellőtt rakétán küldjenek űrhajósokat, amiért jelenleg az orosz Soyuz űrhajó felelt.

A tervek szerint a SpaceX rakétája után augusztusban egy a Boeing által gyártott űrhajót is letesztelnek majd.

A kilövések időpontját már eddig is többször módosították és a NASA nyilatkozata szerint a kilövések előkészületeiről minden hónapban be fognak számolni és a lehetséges változtatásokat is közlik majd.

“A menetrendünk közlésének ez az új módja jobb; mindazonáltal a kilövések időpontjai még mindig nem teljesen biztosak és arra számítunk, hogy még változhatnak, ahogy egyre közelebb kerülünk az időponthoz,” mondta Phil McAlister, a NASA Kereskedelmi Űrrepülési Fejlesztési részlegének igazgatója.

“Ezek új űrhajók és a mérnök csapatoknak rengeteg munkájuk van mielőtt még a rendszerek készek lennének a felszállásra.”

Mindkét küldetés célja csupán az űrhajók tesztelése, így az állomásra küldött űrhajósok csak két hetet töltenek ott mielőtt visszatérnének a Földre.

A NASA hosszú távú tervei szerint, amennyiben a küldetések mind sikeresek a SpaceX és a Boeing űrhajóit is rendszeres hat hónapos küldetésekre használják majd.

A tervek szerint a SpaceX rakétáját először legénység nélkül 2019 januárjában a Boeing rakétáját pedig márciusban tesztelik majd. A SpaceX a Falcon 9 rakétájának egy módosított változatát használják majd, amit egy Crew Dragon kapszulával egészítenek ki.

A Boeing Starliner űrhajóját a United Launch Alliance által készített Atlas V rakéta hajtja majd. A NASA-nál sok múlik a küldetések sikerén mivel az Orosz Űrügynökséggel kötött szerződésük 2019 novemberében le fog járni.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.