2035-re megkétszereződhet a négy vagy több betegségben szenvedő idősek száma

Egy új tanulmány szerint 2015 és 2035 között, ha a jelenlegi tendencia továbbra is fennáll, kétszeresére nőhet a négy vagy több betegségben szenvedő idős emberek száma. Ezeknek az embereknek a harmadánál lesz jelen a demencia, depresszió vagy valamilyen gondolkodásbeli probléma.

A Newcastle Egyetem Öregedés Intézetének kutató csapata felfedezte, hogy az elkövetkező 20 évben jelentősen megnőhet azoknak az embereknek a száma, akik több betegségben is szenvednek.

A betegségek közül pedig a legnagyobb növekedést a rák (akár 179,4%) és a cukorbetegség (akár 118,1%) éri el, amivel a rák és az ízületi gyulladások lesznek a legelterjedtebb betegségek az öregek körében. A 85 év feletti korcsoportban 2035-re a demenciát és a depressziót leszámítva, minden betegség előfordulása több mint kétszeresére nőhet.

A kutatás keretében a kutatók létrehozták a Populáció Öregedésének és Ellátásának Szimulációjának (PACSim) modelljét. A négy vagy annál több betegségben szenvedők száma főleg azért emelkedhet drasztikusan, mivel a 85 év felettiek száma is emelkedni fog. Ami ennél aggasztóbb viszont, hogy a szimulációk szerint már a 65-74 éves korosztálynál is nagy esély van arra, hogy két vagy három betegség legyen jelen a mai állapotokhoz viszonyítva – ami főleg a magasabb elhízottságból és a kevesebb fizikai aktivitásból adódó faktorok növekedése miatt lehetséges.

“A felfedezéseknek hatalmas jelentősége van abban, hogy hogyan változzon a Országos Egészségügyi Szolgálat felépítése és erőforrásai a jövőben,” mondta Carol Jagger, a kutatás vezetője.

A több betegségben szenvedőknél valószínűleg nő majd a kórházi kezelések gyakoriság és hossza is, amivel még nagyobb terheket rónak az amúgy is teher alatt álló közegészségügyi rendszerekre. Illetve a kutatók azt is kiemelik, hogy mivel a jelenlegi rendszer általánosan egyszerre csak egy betegség kezelésére fókuszál, ezért a több betegségben szenvedők hatékony ellátása új kezelések kifejlesztését igényelheti és a kormányoknak érdemes lehet fontolóra venni a betegségek kockázatát emelő tényezők valamilyen formában történő megelőzését.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.