2300 vezető tudós küldött figyelmeztetést Trumpnak: Figyelünk!

Nyílt levelükkel, amit Amerika minden nagy koponyája aláírt azt remélik, hogy ellensúlyozni tudják a klímaváltozást tagadók és az olaj lobbi hatását.

„A Trump adminisztrációnak támogatnia és támaszkodnia kell a tudomány fontos szerepére a közpolitikában” írták a tudósok.

Több mint 2300 tudós, köztük 22 Nobel díjas, figyelmeztette Donald Trumpot: Tiszteld a tudományt vagy készülj fel a harcra.

November végén a tudósok, akik mind az 50 államból képviselve voltak, nyílt levelet tettek közzé az elnökség és a Kongresszus felé, amiben felkérik az adminisztrációt, hogy megfelelően finanszírozza a tudományos kutatást és “hogy támogassa és támaszkodjon a tudomány fontos szerepére a közpolitikában”.

Bármi ennél kevesebb, hangsúlyozták a tudósok, nyílt veszélyt jelent Amerika és az egész világ egészségére és biztonságára.

„A következmények igen is valósak: megfelelő támogatás nélkül, a gyerekek sokkal jobban lesznek kitéve az ólommérgezésnek, több ember fog nem biztonságos gyógyszerekkel és orvosi berendezésekkel érintkezni és nem utolsó sorban kevésbé leszünk felkészülve, hogy csökkentsük a változó éghajlat és tenger szint következményeit” olvasható a levélben.

A levél, amit az Aggódó Tudósok Uniója hozott össze, azt célozza, hogy aggodalmat szítson arról, hogy Trump elnöksége mit fog jelenteni a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Trump és a klímaváltozást tagadó munkatársai nyíltan megmutatták, hogy hogy állnak hozzá a jelenséghez és a további kutatás finanszírozásához. Trump azzal utasította el a klímaváltozást hogy az „lószar” és egy kínai „megtévesztés” és ígéretet tett hogy az USA ki fog lépni a történelmi jelentőségű Párizsi klíma megegyezésből. Trump azt kilátásba helyezte, hogy megszakít minden állami finanszírozást a témával kapcsolatban, megemeli Amerika szén, olaj és földgáz termelését és leszámol az Obama adminisztráció által életbe léptetett rendelkezésekkel, amiknek a célja a káros-anyag kibocsátás csökkentés.

A választás óta eltelt hetekben Trump csak tovább erősített a tudósok aggályait azzal hogy a klímaváltozást tagadó Myron Ebellt és a fosszilis üzemanyag lobbista Mike McKenna-t nevezte ki a Környezetvédelmi Ügynökség és Energetikai Minisztérium élére. Alaszka volt kormányzója Sarah Palin és az olaj mágnás Harold Hamm mind élenjárók az Egyesült Államok Földhivatalának vezetői címéért. Mindemellett Trump űrpolitikai vezető tanácsadója meg akarja szüntetni a NASA klímaváltozást kutató programját.

A levelet rengeteg neves tudományos alak is aláírta, köztük David Baltimore, a Kaliforniai Technológiai Intézet nyugalmazott elnöke, Eric Chivian a Harvard Orvosi Egyetem Egészségi és Globális környezeti központ alapítója és igazgatója, és Wolfgang Ketterle a Massachusetts Technológiai Intézet fizikusa és professzora.

A tudósok felhívják Trump és a 115-ödik Kongresszus figyelmét arra, hogy „őrizzék meg a tudomány magas színvonalú integritását és függetlenségét a jelenlegi és az újonnan feltűnő közegészségügyi és környezeti veszélyek megoldásában”.

Lewis Branscomb, a San Diegoi Kaliforniai Egyetem fizikusa és professzora, a levélre közzé tette: „Az amerikaiak felismerik hogy a tudománynak milyen fontos szerepe van az életminőség javításában és hogy a félrevettet vagy politikailag korrupt tudomány az ő érdekeiket sérti. A tudomány tiszteletének alapkövetelménynek kellene lennie a döntéshozatalban bármilyen Kabinet pozícióhoz.”

A csoport ígéretet tett, hogy szemmel fogják tartani Trumpot – és ha kell szembe is szálnak vele.

„Továbbra is kampányolni fogunk, hogy megőrizzük a tudomány erejét a döntéshozatalban, és hogy elszámoltassuk azokat, akik alá akarja ásni azt.”

Forrás: www.huffingtonpost.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.