3 millió amerikai tart töltött kézifegyvert magánál mindennapos rendszerességgel

Egy új kutatás becslése szerint 3 millió amerikai fegyver tulajdonos tart magánál töltött fegyvert mindennapi szinten és további 9 millió havi szinten. A legtöbbjük az önvédelmet nevezte meg elsődleges okként.

A Washington, a Colorado, a Harvard és a Northeastern Egyetemek kutatói által készített tanulmány az első az elmúlt húsz évben, ami arra igyekszik fényt deríteni, hogy miért, milyen gyakran és milyen módon hordanak magukkal kézifegyvereket az Egyesült Államok lakosai. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy az államok törvényeiben való eltérés milyen hatással volt fegyverviselésre.

“A közterületen történő fegyverviselésnek jelentős hatásai lehetnek a közegészségügyre és a közbiztonságra,” mondta Ali Rowhani-Rahbar, a tanulmány vezető szerzője. “Egy fontos első lépés a nemzeti szintű fegyverviselés következményeinek vizsgálatában, hogy pontosan felmérjük ennek a viselkedésnek az előfordulását és jellemezzük azokat, akik így viselkednek.”

Összehasonlítva azokkal a fegyvertulajdonosokkal, akik nem tartják maguknál fegyverüket, azok akik arról számoltak be, hogy fegyvert tartanak maguknál fiatalabbak voltak, nagyobb valószínűséggel voltak férfiak és nagy részük az USA déli részéről származott, fegyvert birtokló családban nőttek fel, politikailag konzervatívnak vallották magukat és általában több mint egy típusú kézifegyvert birtokoltak.

A kutatók a 2015-ös nemzeti felmérés adatait használták és összesen 1444 lőfegyver tulajdonos fegyverviselési szokásait vizsgálták meg.

“Fontos megvizsgálni a kézifegyverek viselését, mivel a lőfegyveres gyilkosságok és a nem halálos kimenetelű bűnök 90%-át kézifegyverekkel követik el,” mondta Rowhani-Rahbar.

A felfedezések szerint a felmérésben részt vevő fegyvertulajdonosok 80%-ának volt engedélye, hogy fegyverét rejtve viselje és 66%-uk azt jelentette, hogy mindig rejtve hordják a fegyverüket szemben azzal a 10%al, akik mindig nyíltan hordják fegyverüket.

Amikor a fegyverviselést államokra leosztva is megvizsgálták, a kutatók arra jutottak, hogy arányosan kevesebben hordják rejtve fegyverüket azokban az államokban, ahol a törvények nagyobb diszkréciót engednek a rejtet fegyverviselési engedélyeket kiállító intézményeknek. Néhány tulajdonos azonban azt nyilatkozta, hogy engedély nélkül hordják rejtve fegyverüket, attól függetlenül hogy az az államban illegálisnak számít.

Az állami törvények az elmúlt 30 évben egyre kevésbé korlátozóak és a legtöbb állam, ami korábban a helyi kormányszervekre bízta az engedélyek elbírálását, átadta a feladatát a helyi szerveknek, ezzel megkönnyítve a felnőttek fegyverhez jutását.

Ugyanez az idő alatt lényegesen megnőtt a rejtett fegyverviselési engedéllyel rendelkezők száma is.

Forrás: ajph.aphapublications.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.