Kategóriék Uncategorized

30 hónapos kutatás vizsgálta a kripto fizetőeszközök rendszerének energiaigényét

Egy új kutatás szerint egy dollárnyi kriptopénz kivonása háromszor annyi energiát vesz igénybe mint amennyivel egy dollárnyi aranyat ki lehetne bányászni.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint mára több száz fajta különböző digitális fizetőeszköz létezik, aminek a ‘kibányászásáért’ hatalmas szerver farmok felelnek, melyeknek több mint fele Kínában van.

A virtuális, viszont valódi értékkel rendelkező, fizetőeszközök létrehozásának így egy gyakran figyelmen kívül hagyott környezetvédelmi ára is van. A becslések szerint az iparág energiaigénye mára már – még a népszerűségük relatív visszaesése mellet is – bizonyos országok teljes fogyasztásával vetekszik. Például a csapat elmondása szerint 2018-ban a bitcoin hálózata valószínűleg több energiát használt fel mint Dánia.

A legutolsó elérhető adatok szerint Dánia 2015-ben összesen 31,4 milliárd kilowattóra, amíg a bitcoin ez év július elsejéig már megközelítőleg 30,1 milliárd kilowattórát használt fel.

Mivel a kriptopénz bányászat sokkal kompetitívebbé vált, így mára már több ezer számítógépek alkotta számítógép hálózatokra van szükség, az intenzív számítási feladatok minél gyorsabb végrehajtásához.

A gyorsaság azért nagyon fontos mivel az érméket az kapja, aki legelőbb fejezi be a számítást, ami az adott kripto pénznemben történő fizetést igazolja.

Jelenleg a legnépszerűbb 100 kripto pénznem teljes piaci értéke 200 milliárd dollárnak felel meg – aminek a felét egyedül a bitcoin adja.

A kutatók célja az volt, hogy annak ellenére, hogy a bányászat során digitális terméket hoznak létre, a hatalmas felhasznált elektromosság miatt az a környezetre is káros hatású lehet, hasonlóan az emberek milliói által digitálisan nézett videókkal és hallgatott zenékkel.

A kutatás során a tudósok azt az átlagos energiamennyiséget határozták meg, amivel a legnépszerűbb négy kriptopénzből egy dollárnak megfelelő mennyiséget tudnak létrehozni a 30 hónapos kísérleti idejük során.

A kapott adatokat a kutatók a fém kitermeléshez szükséges energiamenyiséghez is összehasonlították, ami alapján energetikai szempontból az arany, a platina és a réz kitermelése is olcsóbban megoldható, viszont az alumíniumé számottevően drágább.

A virtuális pénznemek környezetkárosító hatását tovább emeli, hogy a létrehozásukhoz használt számítógépek lényegesen gyorsabban elhasználódnak és szemétté válásukkal veszélyes anyagok juttat a környezetbe.

Forrás: nature.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.