35 gént találtak, amelyek kapcsolatban állnak a kannabisz használattal

Egy széleskörű genetikai tanulmány arra jutott, hogy a kannabisz használat során aktiválódó egyes gének kapcsolatban állnak bizonyos pszichiátriai problémákkal és személyiségi zavarokkal. A kutatás a Nemzetközi Kannabisz Konzorcium keretében jött létre, ami az eddigi legnagyobb, a kannabisz használat genetikai hatásait vizsgáló kutatás.

A kutatáshoz a UK Biobank 23andMe nevű szolgáltatását igénybe vevő embereket vonták be, akikkel különböző kérdőíveket töltettek ki az általuk kért genetikai vizsgálatok mellett. A tanulmányhoz ezeken felül 16 másik kisebb kutatás adatait is felhasználták – mindent egybevéve ez megközelítőleg 180000 embert jelentett. Az eredmények szerint a skizofréniával azonosított emberek közül lényegesen többen voltak kannabisz használók is.

A kutatás során 35 olyan gént azonosítottak, amelyek kapcsolatot mutatnak a kannabisz használattal. A legerősebb kapcsolatot a CADM2 gén esetében határozták meg, amiről már korábbi kutatások is megállapították, hogy a kockázatos viselkedési formákat és személyiségi jeleket hozhat elő és a túlzott alkoholfogyasztásban és függőségben is szerepe van.

A kutatók összesen több mint egy millió genetikai variációt vizsgáltak meg, melyekkel meg tudták magyarázni az emberek kannabisz használata között lévő különbségek 11 százalékát. Ezek a genetikai variációk ezen felül a dohányzással és alkoholfogyasztással is kapcsolatba hozhatóak. Mindezen felül kapcsolatot találtak a kannabisz használat és a extrovertált és veszélykedvelő viselkedési jegyek között. Ez arra utal, hogy a kannabisz használatot előtérbe hozó genetikai variációk más pszichológiai és pszichiátriai jellemzőkre is hatással lehetnek.

“Ez nem egy nagy meglepetés mivel korábbi kutatások már többször utaltak rá, hogy kapcsolat lehet a kannabisz használat és a skizofrénia között. Azonban mi azt is megvizsgáltuk, hogy a kapcsolat ok-okozati alapú-e,” mondta Jacqueline Vink, a tanulmány vezető szerzője. “A tanulmányunk szerint azok az emberek, akiknél fennáll a veszély a skizofrénia kialakulására, nagyobb eséllyel használnak kannabiszt.”

A kutatóknak statisztikai technikák segítségével megállapították, hogy ok-okozati viszonyok állhatnak fenn a kannabisz használat és a skizofrénia között. Ez arra utal, hogy a skizofréniában szenvedők egyfajta öngyógyításként használhatnak kannabiszt. Azonban az ellenkező eset sincs kizárva; miszerint a kannabisz használat növeli a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

A kutatócsapat következő projektjében arra keresik majd a választ, hogy a különböző géneknek van-e szerepük abban, hogy az adott személy milyen gyakorisággal használ kannabiszt és milyen mértékben.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.