3D nyomtatott reaktorokkal az igényekhez igazítottan készíthetik majd a jövő gyógyszereit

A Glasgow Egyetem kutatócsapata kifejlesztett egy 3D nyomtatható reaktormodulokon alapuló rendszert, amellyel igény szerint állíthatók elő gyógyszerek. Most megjelenő tanulmányukban a kutatók bemutatják a rendszer működését és áttekintést nyújtanak arról, hogy a rendszerrel hogyan állíthatóak elő gyógyszerek.

Szinte az összes forgalomban lévő gyógyszert nagy gyógyszerészeti cégek gyáraiban állítják elő. Ez a rendszer lehetővé teszi a gyártók számára, hogy több millió adagnyi gyógyszert állítsanak elő és ezzel szinte az egész bolygót ellássák, a tudósok szerint azonban ennek a rendszernek is megvannak a maga hátrányai. Az egyik ilyen probléma a gyártók által használt gépsorok ára, és más gyógyszerek gyártására történő átállításuk költségei. Újabb problémát jelentenek azok az egyedi gyógyszerek, amelyek az alacsony kereslet miatt elkerülik ezeket a gyártósorokat.

Hogy megoldással szolgáljanak erre a problémára, a kutatók elhatározták, hogy olyan rendszert terveznek és építenek fel, amely lehetővé teszi a gyógyszergyártás folyamatainak leutánzását.

A csapat által létrehozott rendszerhez bizonyos szoftverekre, előanyagokra, egy 3D nyomtatóra és használati utasításra van szükség. A szoftverekkel megtervezhetőek a reaktorok – vizesflakon nagyságú tárolók -, melyeket 3D nyomtató segítségével nyomtathatnak ki. A használati utasítás segítségével még a hozzá nem értők is képesek a megfelelő előanyagokat a megfelelő reaktorhoz adni, hogy előállítsák a kívánt gyógyszert.

A szoftverrel létrehozható a a reaktorok tervrajza és az összeállításuk módszere. Minden reaktorhoz egy tervrajzra van szükség és a használati utasításból kiderül, mit hova kell tenni, hogy a reaktorok a megfelelő gyógyszert hozzák létre. A reaktorokat hozzáértő vegyészek tervezik, azonban a rendszer használata nem igényel különösebb képességeket.

Hogy megbizonyosodjanak a módszer működéséről, a kutatók létrehozták a baclofen nevű izomlazító tervrajzait, kinyomtatták a megtervezett reaktorokat, összeállították és mintákat is készítettek vele. A csapat megjegyezte, hogy a rendszer elfogadásával valószínűleg nehézségek lehetnek majd, mivel segítségével tiltott anyagok is létrehozhatók.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.