3D nyomtatóval elkészíthető okos telefon mikroszkópot fejlesztettek ki

Az ausztrál ARC CNBP kutatói egy 3D nyomtatható ‘csíptetőt’ fejlesztettek ki, amivel bármilyen okostelefont egy teljesen működőképes mikroszkóppá lehet alakítani.

A jelentésük szerint a mikroszkóp elég erős ahhoz, hogy a milliméter 200-ad részének megfelelő mintát is képes megjeleníteni – mikroszkópikus élőlényeket, állati és növényi sejteket, vörös vérsejteket, sejtmagot és sok mást is.

A technológiának az az egyik nagy előnye, hogy a működéséhez nincs szüksége semmilyen külső áram vagy fényforrásra, azonban mégis egy nagy teljesítményű mikroszkópot jelent egy mobil kivitelben.

A kutatók a technológiát ingyenesen elérhetővé tették 3D nyomtató file-ok formájában és bárki akinek hozzáférése van egy ilyen nyomtatóhoz mikroszkóppá teheti az okostelefonját.

A kutatócsapat szerint a technológiának hatalmas lehetőségei vannak különösen az elszigetelt területeken végzett terepmunka során – ahol a labor és utazó mikroszkópok is elérhetetlenek vagy nem praktikusak.

“Megterveztünk egy egyszerű mobiltelefon mikroszkópot, ami képes szinte az összes okostelefonba beépített világítást kihasználni ” mondta Antony Orth, a fejlesztés vezetője.

A csíptetőbe belső fényvezető csatornákat terveztek, amely a kamera vakujától vezeti el a fényt a minták megvilágításához – ezzel megkerülve a más mobil mikroszkóp megközelítés korlátait.

“Szinte minden más telefon alapú mikroszkóp külső áramellátású fényforrást használt, amíg egy teljesen tökéletes vaku van a telefonban magában,” mondta Orth. “A külső LED-ek és az áramforrás meglepően összetetté, naggyá és nehezen összeszerelhetővé teszik a többi rendszert.”

“Ennek a tervnek az a szépsége, hogy a mikroszkópot már egy egyszerű összeszerelési lépés után használni tudjuk és nincs szükség hozzá más megvilágításra, ami lényegesen csökkenti a költségeket és az összeszerelés összetettségét,” mondta Orth.

A technológia egy másik előnye hogy átmenőfényes és sötétlátóteres mikroszkópiát is lehetővé tesz – az átmenőfényes technikánál világos háttér előtt a sötétlátóteresnél pedig sötét háttér előtt megvilágítva figyelik meg.

A kutatók szerint a mikroszkópoknak hatalmas felhasználási területe lehet – különösen a vízminőség ellenőrzéshez és a korai betegeség azonosításhoz használ – és kiemelten hasznos lehet a fejlődő országokban végzett kutatásoknál.

“Bizonyos régiókban kevés és távoli dolog az erős mikroszkóp,” mondta Orth. “Általában csak nagy lakossági központokban találhatóak nem elszigetelt vagy kis közösségeknél. Mégis ezeken a területeken létfontosságú lehet a használatuk – hogy megállapítsák a vízminőséget, a vérmintákon való parazita szűréssel vagy a maláriához hasonló betegségek azonosításával.”

Hogy elősegítsék a technológia terjedését, a kutatók ingyenesen elérhetővé tették a 3D nyomtató terveket a CNBP weboldalán.

Az új mikroszkópot a kutatóknak már sikerült tesztelni több különböző területen is – például zooplankton sejtkultúrák vizsgálatától, a hasznon állatok spermáján történő termékenységi vizsgálatokig.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.