440 millió évvel ezelőtt élhetett a cápák és az emberek közös őse

A Chicago, a Dublin és a Cambridge Egyetemek kutatócsapata egy 385 millió éves cápa maradvány vizsgálata közben bizonyítékot talált arra, hogy a cápáknak és az embereknek volt egy közös őse, ami megközelítőleg 440 millió évvel ezelőtt élt.

A kutatók egy még 2001-ben Németország területén talált cápa maradványait vizsgálták. Annak idején úgy gondolták, hogy a cápa fogatlan volt és emiatt kapta a Gladbachus adentatus nevet.

Azonban az új kezdeményezésben sokkal részletesebben megvizsgálták a maradványokat és emiatt felfedezték, hogy a tövises őscápa és a porcos hal fajok közötti átmeneti fajokhoz tartoznak. Ez a felfedezés segíthet tisztább képet adni arról az időszakról, amiből egyébként csak igen kevés fosszília maradt fenn. Ez a felfedezés miatt 440 millió évvel ezelőttire módosul az a becsült időszak is, amikor az emberek és a cápák közös őse élt a Földön.

A maradvány a maga nemében teljesen egyedülálló – az egyetlen olyan cápa maradvány, ami a 416 és 358 millió évvel ezelőtti Devon időszakból származik. A maradványok három részből állnak, amiket mind gyanta őrzött meg – ami megőrizte az állat belső vázát és lehetővé tette a csapat számára a mintavételt. A maradványokhoz tartoztak továbbá fogak, koponya, porcok és kopoltyúk nyomatai is.

A kutatók az összes testrészt CT felvételekkel vizsgálták, amivel pontosabb képet kaptak arról, hogy az állat, hogyan nézhetett ki – pikkely szerű kültakaró borította és a fejében nagyon durva csontok kaptak helyet.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy annak ellenére hogy a faj felfedezése tisztább képet ad a cápák kialakulásáról, mégis összetettebbé teszi a családfájukat – mivel nyomokat találtak arra, hogy sokkal több ága van, amik összetartó módon fejlődtek, ezzel a mai cápákra jellemző tulajdonságokhoz vezetve. A tanulmányból az is kiderült hogy a G. adentatus valójában rendelkezett fogakkal – méghozzá igen nagyokkal.

Forrás: rspb.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.