50 000 éves kristályba zárt élet

A Kristályok Barlangja 800 méter mélyen van eltemetve a Mexikói Naica bányában. Ezt a Narnia-szerű világot hatalmas gipszkristályok tarkítják, a legnagyobbak akár 12 méter magasak is lehetnek és súlyuk akár az 55 tonnát is elérheti.

Azonban a tudósok valami más jelenlétére is felfigyeltek a tikkasztóan meleg barlangban, ami már nagyon nagyon hosszú ideje ott van. Valami, ami teljesen megváltoztathatja, hogy mit gondolunk a biológiáról. A mikrobiális élet egy teljesen új formáját fedezték fel, ami az eddigiektől teljesen eltérő.

A mikrobák, amik a kristályok zárványaiban lévő folyadékban estek csapdába, nagyon idősek, becslések alapján, koruk akár  50 000 évet is elérheti. Látszólag mangánon, vason és más fémes elemeken élnek, amiknek segítségével képesek előállítani a túlélésükhöz szükséges tápanyagokat.

Hogy megbizonyosodjanak róla, ezek nem csak az eredeti mikrobák halott maradványai, a csapat mintákat vett a kristályokból és laboratóriumi körülmények között sikeresen felébresztett néhányat.

Amit fontos megemlíteni, hogy a Kristályok Barlangjában a hőmérséklet 58 Celsius fok körül mozog és a páratartalom akár a 99 százalékot is elérheti. A megfelelő védelem nélkül egy ember nagyjából 10 percig képes tudatánál maradni a barlangban.

Ezek a parányi élőlények extremofilok, mivel a pokoli körülmények között nem csak túlélnek, hanem gyarapodnak is.

A NASA mikrobiológus csapata, aki a felfedezést tette, jelenleg még többet nem mondhat el az élőlényekről. Az adatok még lektorálás alatt állnak, és az űrügynökség addig is mindent megtesz, hogy az információk ne kerüljenek a nyilvánosság elé, amivel rengeteg összeesküvés elméletnek adhatnak táptalajt. Penelope Boston, a NASA asztrobiológiai intézetének vezetője a mikrobákat, “szuper életként” írta le.

Az eddigiek alapján ennek a felfedezésnek nem kellene annyira meglepőnek lennie, mivel találtunk már extremofil élőlényeket a világ minden pontján, a mélytengeri kürtőktől, a savas-meleg vizes forrásokon át a vulkáni kráterekig.

Az élet, ahogy mondani szokták, utat talál magának. Mi csak egy faj vagyunk a billió közül, és csak azért mert mi nem boldogulunk minden környezetben, nem jelenti azt, hogy ez minden mikrobára is igaz.

Ezek az ősi, újonnan felfedezett mikrobák a barlangban furcsának tűnhetnek, de az extremofilek valójában jobban elterjedtek mint mi.

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.