50000 otthont változtat erőművé a Tesla

Az ausztrál kormány vasárnap bejelentette, hogy 50000 dél ausztráliai otthonnak biztosítanak napelemeket és Tesla akkumulátorokat. A kezdeményezésnek az a célja, hogy egy hatalmas összekapcsolt, nem központosított erőművet hozzanak létre.

Dél Ausztrália már így is otthont ad a Tesla által épített világ legnagyobb akkumulátorának – melynek a megépítésének célja több mint 30000 háztartás áramhoz juttatása volt.

A 2016 országos szintű áramkimaradásokat okozó, eddig nem látott méretű vihar óta a kormány új módszereket keres – kiemelten a megújuló energiaforrásokkal -, amivel megelőzhetik a hasonló problémákat a jövőben.

A vasárnap bejelentett terv szerint napelemeket és hozzájuk tartó újratölthető akkumulátorokat biztosítanának ingyenesen több háztartásnak is. A projektet a tervek szerint a háztartások által termelt többletáram finanszírozná.

“A kormányom már elhozta a világ legnagyobb akkumulátorát és most elhozza a világ legnagyobb virtuális erőművét is,” mondta Jay Weatherill a közleményben.

“Az emberek otthonait arra fogjuk használni, hogy energiát termeljünk a Dél-Ausztrál hálózatnak, amíg a háztartásoknak ebből úgy származik előnyük, hogy lényegesen megtakarítanak az áramszámlájukon.”

A projekt kezdeti szakaszában 1100 önkormányzati lakásra fognak elhelyezni lakásonként egy 5 kW-os napelemet és egy Tesla akkumulátor rendszert. A következő lépcsőn további 24000 önkormányzati lakás lép a projektbe, amit végül a más dél-ausztrál háztartások előtt is megnyitnak.

A beruházás közbeszerzéssel valósul majd meg és az ausztrál állam 2 millió ausztrál dolláros támogatást és 30 millió dolláros kölcsönt ad a projekt megvalósulásához, az országos megújuló technológia alapból.

A Tesla nyilatkozatában azt mondta, hogy a virtuális erőmű összesen 250 megawattnyi napelemet és 650 megawattórányi akkumulátort foglalna magába.

“Bizonyos időpontokban, a virtuális erőmű akkora kapacitást biztosíthat, mint egy nagy gázturbina vagy egy szén erőmű,” nyilatkozta a cég.

Ausztrália a világ legnagyobb szén és földgáz kitermelője – az ország elektromossága 60%-ban szénből származik -, azonban a Dél-Ausztráliában tapasztalt áramszünetek megkérdőjelezték az ország energiabiztonságát. Az öregedő erőművek bezárása, a földgáz exportok növekedése és a belföldi földgáz kitermelés betiltása egyre jobban előrevetíti az ország energiaellátásának lehetséges problémáit a jövőben.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.