7 év után végre ráleltek az első óriás hajóféregre

A Utah Egyetem tudósai a Fülöp szigetek körül megtalálták az első élő óriás hajóférget. A nemzetközi tudós csapat fedezte fel ezeknek az elefántagyarra hasonlító vázú, akár méteres hosszúságra is megnövő hajóférgeknek egész kolóniáját.

Az állatok létezéséről már több évszázada tudni lehet, főleg a partra vetett héjuk nyomán. Azonban egy 2010 TV adás, amiben egy helyi ember próbálkozik az állat megevésével – a feltételezett gyógyhatás miatt – A Fülöp szigetek felé irányította a tudósokat.

“A héjuk elég gyakorinak számít,” mondta Daniel Distel, a kutatás vezetője. “Azonban eddig egy élő példányt sem találtunk.”

A hajóférgek valójában nevük ellenére a kagylók osztályába tartoznak és a férgekhez hasonló hosszú testükről kapták a nevüket. Azonban ez a faj – Kuphus polythalamia – sokban különbözik az eddig felfedezett hajóférgektől. A faj egyedei akár az egy méteres hosszt is meghaladhatják, szemben a gyakoribb hajóférgek pár centis és maximum fél méteres hosszával. Az élőhelyük is lényegesen eltér, amíg a legtöbb hajóféreg az uszadékfába fúrja be magát és annak anyagával táplálkozik ennek a fajnak tagjai iszapba ássák magukat és az ott képződő ként használják fel.

“Lenyűgöző volt először megpillantani ezeket a hatalmas és bizarr állatokat,” mondta Marvin Altamia, a tudósokkal együttműködő Fülöp-szigeteki Egyetem tengerbiológusa.

Az állatokat az teszi még kiemelten különlegessé, hogy az iszapban bomló növények által kibocsátott hidrogén szulfidot az állatban található baktériumok dolgozzák fel élelemmé és az állat maga ezért önállóan nem is eszik, szemben a többi hajóféreggel, amiknél csak az elfogyasztott fa feldogozását segítik egy másik fajba tartozó szimbiotikus baktériumok.

“A Kuphus-ra eddig úgy tekintettek, mint a legprimitívebb hajóféreg,” mondta Distel. “Viszont úgy néz ki hogy valójában a fa evő hajóférgekből alakultak ki. Az anatómiai egyszerűsége csak az új életkörülményekhez való alkalmazkodás velejárója.”

A csapat ezután tovább fogja vizsgálni, hogy hogyan is következett be ez az átalakulás és baktérium csere a normális és az óriás hajóférgek között.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.