Kategóriák Űr

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik – ezzel jelentősen felmelegedve.

Ezután a csillag több millió és bizonyos esetekben akár milliárd évig ég. A csillag halálakor részecskéket – csillagpor – vett ki magából, melyből idővel új csillagok, bolygók, holdak és meteoritek képződhetnek. Egy 50 évvel ezelőtt Ausztráliában a Földbe csapódó meteoritben most 5-7 milliárd éves csillagport találtak, ami a Földön talált eddigi legöregebb anyag.

A kutatók szerint ez a felfedezés azért annyira izgalmas, mert a talált anyag a csillagok és a galaxisok keletkezésével kapcsolatban is új dolgokat árulhat el. A  csillagpor még a Nap keletkezését is megelőzi (preszoláris por) és több milliárd évig meteoritekbe zárva – egyfajta időkapszulaként – szálltak a Naprendszerben.

Azonban a preszoláris por rendkívül ritka. Mindössze a Földbe csapódó meteoritek öt százalékában van jelen és ezekben is csak nagyon kis mennyiségben. Viszont az ausztráliai Murchison közelében 1969-ben becsapódott meteorit különleges és a szokottnál sokkal több csillagport tartalmaz.

A meteoritből a Chicago Egyetem kutatói 30 évvel ezelőtt vettek mintákat, melyeknek vizsgálata a mai napig zajlik. A vizsgálatoknál a mintákat először porrá őrölték, majd különböző savakkal eltávolították a csillagporon kívül az összes többi anyagot. Ezt a csapat úgy írta le, mintha “a tű megtalálásához leégetnénk a szénakazalt”.

A csillagpor elválasztása után annak meghatározása következett, hogy a por milyen típusú és milyen korú csillagokból származik – ezt a kozmikus sugárzás miatt megjelenő új elemek arányából tudták meghatározni.

A szemek között voltak 4,6 de akadtak 5,5 milliárd évnél idősebbek is. Összehasonlításképpen a Nap 4,6 a Föld pedig 4,5 milliárd évesek.

A minták vizsgálat a csillagpor korán túl azt is megmutatta, hogy 7 milliárd évvel ezelőtt rengeteg új csillag volt kialakulóban – “asztrális baby boom”. Ezt az mutatja hogy a 4,9 és 4,6 milliárd év közötti szemek több különböző csillagformációból keletkezhettek.

A felfedezés hatására valószínűleg újra fellángolhat majd a vita arról, hogy a csillagok – és általuk a galaxisok – keletkezésének üteme mennyire állandó és egy megjegyzésként a csapat azt is kiemelte, hogy a Naprendszer előtti szemekből nagyobb tömbök formálódtak – amikre szintén nem láttak korábban példát.

Az eredmények a galaxis fejlődésével kapcsolatban készített modellek számára is lehetőséget adnak az elméletek tesztelésére, illetve új modellek készítéséhez is.

Forrás: pnas.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom