Kategóriák Űr

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik – ezzel jelentősen felmelegedve.

Ezután a csillag több millió és bizonyos esetekben akár milliárd évig ég. A csillag halálakor részecskéket – csillagpor – vett ki magából, melyből idővel új csillagok, bolygók, holdak és meteoritek képződhetnek. Egy 50 évvel ezelőtt Ausztráliában a Földbe csapódó meteoritben most 5-7 milliárd éves csillagport találtak, ami a Földön talált eddigi legöregebb anyag.

A kutatók szerint ez a felfedezés azért annyira izgalmas, mert a talált anyag a csillagok és a galaxisok keletkezésével kapcsolatban is új dolgokat árulhat el. A  csillagpor még a Nap keletkezését is megelőzi (preszoláris por) és több milliárd évig meteoritekbe zárva – egyfajta időkapszulaként – szálltak a Naprendszerben.

Azonban a preszoláris por rendkívül ritka. Mindössze a Földbe csapódó meteoritek öt százalékában van jelen és ezekben is csak nagyon kis mennyiségben. Viszont az ausztráliai Murchison közelében 1969-ben becsapódott meteorit különleges és a szokottnál sokkal több csillagport tartalmaz.

A meteoritből a Chicago Egyetem kutatói 30 évvel ezelőtt vettek mintákat, melyeknek vizsgálata a mai napig zajlik. A vizsgálatoknál a mintákat először porrá őrölték, majd különböző savakkal eltávolították a csillagporon kívül az összes többi anyagot. Ezt a csapat úgy írta le, mintha “a tű megtalálásához leégetnénk a szénakazalt”.

A csillagpor elválasztása után annak meghatározása következett, hogy a por milyen típusú és milyen korú csillagokból származik – ezt a kozmikus sugárzás miatt megjelenő új elemek arányából tudták meghatározni.

A szemek között voltak 4,6 de akadtak 5,5 milliárd évnél idősebbek is. Összehasonlításképpen a Nap 4,6 a Föld pedig 4,5 milliárd évesek.

A minták vizsgálat a csillagpor korán túl azt is megmutatta, hogy 7 milliárd évvel ezelőtt rengeteg új csillag volt kialakulóban – “asztrális baby boom”. Ezt az mutatja hogy a 4,9 és 4,6 milliárd év közötti szemek több különböző csillagformációból keletkezhettek.

A felfedezés hatására valószínűleg újra fellángolhat majd a vita arról, hogy a csillagok – és általuk a galaxisok – keletkezésének üteme mennyire állandó és egy megjegyzésként a csapat azt is kiemelte, hogy a Naprendszer előtti szemekből nagyobb tömbök formálódtak – amikre szintén nem láttak korábban példát.

Az eredmények a galaxis fejlődésével kapcsolatban készített modellek számára is lehetőséget adnak az elméletek tesztelésére, illetve új modellek készítéséhez is.

Forrás: pnas.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom