Kategóriák Ember

A 19. század óta csökken az átlagos testhőmérséklet

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint a 19. század óta az Egyesült Államokban csökkent az emberek átlagos testhőmérséklete.

Jelenleg az iskolákban azt tanítják, hogy az ember normális test-hőmérséklete 37 C° (98,6 F°). Ezt az értéket még a német Carl Reinhold August Wunderlich határozta meg 1851-ben. Azonban több modern orvostudományos kutatás is arra jutott, hogy a 37 C° valójában túl magas. Ezek közül az egyikben 25 ezer brit test-hőmérsékletét vizsgálták, ami egy 36,6 C°-os (97,9 F°) átlagot eredményezett.

Most viszont az új tanulmány szerint Wunderlich valószínűleg nem tévedett, hanem a különbségek egy időbeni mintázatot tükröznek. Az eddigi elméletek szerint az átlag csökkenése az elmúlt 200 évben a környezetünkben bekövetkező változásoknak köszönhető.

A kutatásban három különböző időszakból gyűjtött adatokat összegeztek és értékeltek ki. A legkorábbi adatok 1862 és 1930 közötti időből származnak és az amerikai polgárháború veteránjainak orvosi adatait tartalmazzák. Ezt az 1971 és 1975 között végzett amerikai Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérés I adatai követtek, amit végül 2007 és 2017 között a Stanford egészségügyi központját látogató emberek adatai zártak.

Mindez összesen 677423 test-hőmérsékleti adatot jelentett, aminek vizsgálata megmutatta, hogy valóban megfigyelhető egy csökkenés az idő előrehaladtával. Az adatok más korábbi kutatások eredményeit is megerősítették; a fiataloknak és a nőknek magasabb a testhőmérséklet, amíg szintén hatással volt a testhőmérsékletre az emberek testének mérete és a mérés napszaka.

Az eredmények szerint a 2000-es években szültet férfiak átlagos testhőmérséklete 0,6 C°-al (1,06 F°) alacsonyabb mint az 1800-as években születetteké. A nőknél egy hasonló 0,3 C°-os (0,58 F°) csökkenést láttak a 2000 és a 1890-es években születettek között – szerkesztő: a polgárháborús adatok mind férfiakhoz tartoztak ezért rövidebb az időtáv a nőknél.

Természetesen a különbség létezése felveti azt a kérdést, hogy az átlagos testhőmérséklet változása a mérési technológia fejlődését és pontosabbá válását is jelentheti.

Azonban ezt cáfolja az hogy a különbségek évtizedes időtávokon magukon a különböző adatbázisokon belül is kimutathatóak voltak a változások – pedig ezeknek készítéséhez technológiailag azonos mérőműszereket használtak.

Amíg a kutatók ezek alapján szinte biztosak a trend létezésében, addig az átlagos testhőmérsékletre ható más tényezők – testtömeg, méret, nem és a mérés napszaka – megkérdőjelezik, hogy az átlag meghatározása releváns-e egyáltalán a modern világban.

A csökkenést több dolog is magyarázhatja; például az anyagcsere lassulás vagy az emberek kevesebb energia felhasználása, amíg vezető elmélet a jobb egészségügyi ellátás, higiénia és az életminőség javulása miatt csökkenő általános gyulladási állapot.

Egy másik vezető elmélet szerint a mára lényegesen elterjedtebbé váló központi fűtő-hűtő rendszerek egy sokkal stabilabb hőmérsékletű környezetet teremtettek az emberek számára, amiben csökkent a jelentősége az állandó testhőmérséklet fenntartásának.

Forrás: elifesciences.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Megvan az első ciklikusan ismétlődő gyors rádióhullámú kitörés

Egy nagy méretű kanadai űrkutató csapat felfedezett egy 16 napos ciklusban ismétlődő gyors rádióhullámú kitörést. Ezek a rádióhullám kitörések rövid…

2020-02-23

Már a levegő páratartalmából is tudnak elektromos áramot generálni

A Massachusetts Egyetem új tanulmánya természetes fehérjék segítségével képes áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. Kutatóik szerint a technológiának fontos…

2020-02-23

Egereken már sikerült visszaállítani a termékenységet

Kutatók, egy petesejtek öregedési folyamatának visszaállítására képes anyagcsere termék befecskendezésével, visszaállították öreg nőstény egerek termékenységét. A Queensland Egyetem tanulmánya szerint…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom