A baktériumok 3D nyomtatása új módot jelenthet az anyagok előállításában

A Delft Technológiai Egyetem kutatócsapata kifejlesztett egy módszert amivel 3D-ben tudnak nyomtani egy baktériumokat tartalmazó gélt, amivel teljesen új módon állíthatóak elő anyagok. A csapat a tanulmányában technika leírása mellet leírja, hogy hogyan használták a technikát kis mennyiségű grafén előállítására.

A baktériumokat már hosszú ideje használják vegyületek előállítására, mint amilyenek az antibiotikumok, és nem olyan régóta a grafén oxid grafénné redukálására – a szuper anyag, ami rengeteg tudóst hozott izgalomba a lehetséges felhasználási módjait illetően – . Ennél az új módszernél a kutatók egy egyszerű 3D nyomtatóval képesek voltak egy alapra felvinni a baktériumokat tartalmazó anyagot, amivel új egyedi felhasználási módokat tehetnek elérhetővé.

Hogy 3D-ben tudják nyomtatni a baktériumokat, a kutatók egy egy kész 3D nyomtatót módosítottak úgy hogy eltávolították a fűtő részét (a legtöbb 3D nyomtató az tinta elolvasztásával működik, ami a kifecskendezés után megszilárdul). A csapat összekeverte a baktériumokat egy géllel és ezt az elegyet tintaként használták, ami a nyomtatás után az alapul szolgáló anyaggal történő kölcsönhatás miatt szilárdul meg.

Hogy teszteljék a technikát a csapat E. coli baktériumot és egy algából származó gélt használt tintaként. Ezután a tintát egy részben kalcium oxiddal fedett tálra nyomtatták, ami a baktériumok megölése nélkül szilárdította meg a gélt. A kísérlet azt sugallja, hogy lehetséges a gélt a grafén redukáló, 1 milliméter széles szálakat alkotó Shewanella oneidensis baktérium nyomtatására használni, egy grafén oxiddal borított felületre, ahol a baktérium vékony grafén csöveket hoz létre – a S. oneidensis baktérium grafén redukáló képességét már korábban bebizonyították és ezzel a módszerrel a grafén vegyszerek nélkül is előállítható lehet.

A kutatók azt remélik hogy az új nyomtatási technikának más felhasználási területei is lehetnek mint a gyöngyházszínű fogak előállítása, olyan plaketták létrehozása amik fogszuvasodást okoznak kutatási célokra, holdkőből építőanyag készítése vagy kameráknál és napelemeknél használt mikrolencsék elkészítése olyan állatok lemásolásával, akik képesek természetes módon bioüveg előállítására. A csapat azt is megjegyezte hogy a technikához használt eszközök alacsony ára rengeteg tudományos, technológiai és ipari felhasználás előtt nyithatja meg a kaput.

Forrás: phys.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.