Kategóriák Természet

A bálnák ősének maradványai új dolgokat árul el a faj fejlődéséről

A Michigan Egyetem paleontológusai egy új bálnafaj maradványaira bukkantak, ami segíthet megérteni, hogy a bálnák ősei hogyan tértek vissza a vízi életmódra és ezzel hogyan változtak meg a végtagjaik.

Az Aegicetus gehennae névre keresztelt faj 35 millió éves maradványát még 2007-ben találták az egyiptomi sivatagban. Az eredmények szerint a faj teste és farka már jól alkalmazkodott az úszó életmódhoz – hasonlóan például a mai krokodilokhoz.

Ezzel a faj egyfajtaátmenetet képez a bálnák szárazföldi ősei és a mai bálnafajok között. Ezt a csoportot Protocetidae néven ismerik és tagjai részlegesen vízi életmódot folytattak 56 és 33 millió évvel ezelőtt. A csoport tagjainak maradványaira már Afrikában, Ázsiában és Amerikában is bukkantak régészek.

Amíg a mai bálnák már teljesen vízi életmódot folytatnak, addig a Protocetidae csoport tagjai még képesek voltak kimenni a szárazföldre és úszás közben a végtagjaik, nem pedig a farkuk dominált.

Az új faj maradványainak vizsgálata szerint viszont ez a faj tagjai már egyszerre támaszkodtak a végtagjaikra és megerősödött farkukra – egy lépéssel közelebb kerülve a modern bálnákhoz.

A vizsgálati eredmények szerint az Aegicetus az eddig felfedezett legfiatalabb tagja a Protocetidae csoportnak. A faj jellemzésében hatalmas segítségé volt a kutatók számára, hogy az egyed csontvázának több mind kétharmada fennmaradt – aminek hiányzó részit egy kevésbé ép másik egyed maradványaival egészítették ki.

Az egyed valószínűleg hím volt 3,6 méteres hosszal és több mint 900 kilogramm súllyal. A csontjai alapján a fajnál már látható a hátsó lábak elcsökevényesedése – ezzel is mutatva a farokkal történő úszás dominánssá válását.

A maradványt az egyiptomi Wadi Al Hitan (“Bálnák völgye”) területén találták ami Az UNESCO Világ Örökség része és eddig több jó állapotban lévő bálna maradványt találtak itt.

Forrás: journals.plos.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom