A bél baktériumaink a sejtjeink génjeire is hatással lehetnek

A Babraham Intézet kutatói egy brazil és olasz közreműködés keretében felfedezték, hogy a beleinkben élő jó baktériumok, hogyan képesek irányítani sejtjeink génjeit. A tanulmányukban a tudósok leírják, hogy a baktériumok kémiai üzeneteinek hatására megváltozhatnak az emberi genom bizonyos markerei. Ezen a mechanizmuson keresztül a baktériumok képesek segíteni a testet, hogy leküzdje a fertőzéseket és megelőzze a rákot.

A Patrick Varga-Weisz által vezetett kutatás megmutatta, hogy bélrendszerben élő baktériumok a növény emésztése során keletkező vegyi anyagok révén képesek hatást gyakorolni a beleket takaró sejtek génjeire. Ezt a baktériumok rövid láncú zsírsavakkal érik el, amik a baktériumoktól képesek eljutni a sejtjeinkig. A sejtekben ezek a vegyületek olyan változásokat indítanak el, amik hatással vannak annak génjeire és végső soron a sejt viselkedésére is.

Ez a gén változás úgy következik be, hogy a baktériumok rövid láncú zsírsavai megemelik a krotonilációs markerek számát – melyek az epigenetikai markerek egy régen felfedezett fajtái. A kutatók szerint a zsírsavak ezt a HDAC2 nevű fehérje lekapcsolásával érik el és az így megnövekedett számú krotonilációs markerek képesek be és kikapcsolni géneket.

A kutatók egereken végzett kísérletek során arra is rájött, hogy azoknál az egereknél, amiknek szinte a teljes bélflóráját eltávolították, lényegesen magasabb a HDAC2 fehérje mennyisége – amit más tanulmányok korábban a végbélrák megemelkedett kockázatával hoztak kapcsolatba. Ez arra utalhat, hogy a bélbaktériumoknak fontos szerepe lehet a rák megelőzésében, ezzel tovább erősítve az egészséges étrend és ezáltal a bélbaktériumok fontos szerepét.

“A rövid láncú zsírsavak fontos energiaforrásai a belek sejtjeinek, viszont mi megmutattuk, hogy hatással vannak a genom krotonilációjára. A krotoniláció rengeteg sejtben megtalálható, azonban kifejezetten gyakori a belekben. A tanulmányunk feltárja ennek miértjét úgy, hogy azonosítja a HDAC2 új szerepét,” mondta Rachel Fellows, a tanulmány első szerzője.

“A bélrendszerünk számtalan baktériumnak ad otthont, amik segítenek az ételek megemésztésében. Ezen felül megvédenek minket a káros baktériumoktól és segítenek az immunrendszerünk tanításában is. Ennek a folyamatnak egy kulcsfontosságú része az, hogy ezek a baktériumok hogyan hatnak a sejtekre,” mondta Patrick Varga-Weisz, a kutatás vezetője.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.