A bél mikrobiótában keresendő a hosszú élet titka

Az vagy, amit megeszel; szól a mondás. Most a tudomány szerint ez annyiban változik, hogy a beleinkben élő baktériumok által megevett dolgok hatnak ránk – és akár arra is, hogy hogyan öregszünk. Ezeket a felfedezéseket követve a McGill Egyetem kutatói egy különböző probiotikumokból és növényi anyagokból álló (Triphala) eleggyel etettek ecetmuslicákat. Ennek az étrendnek köszönhetően a muslicák átlagos élettartama 60%-al nőtt, amíg lényegesen ellenállóbbá váltak az öregedéskor fellépő betegségekkel szemben.

Az az új tanulmány is további támogatást biztosít annak az egyre nagyobb teret kapó elképzelésnek, hogy bélrendszerünkben élő baktériumoknak fontos szerepe van az egészségben. A kutatók polifenolokban és probiotikumokban gazdag étrendnek vetett alá ecetmuslicákat.

A különleges étrendre fogott muslicák átlagosan 66 napig éltek – ami 26 nappal hosszabb, mint a hagyományos étrendet kapó társaik. Ezen felül az öregedés jelei csökkentek náluk – például az inzulinnal szembeni ellenállásuk, a gyulladások és az oxidációs stressz mértéke.

“A probiotikumok drámaian megváltoztatták a bél mikrobióta felépítését, nemcsak az összetételük tekintetében, hanem abban is, hogy hogyan dolgozzák fel a megevett ételt,” mondta Satya Prakash, a McGill professzora és a felfedezésről készült tanulmány rangidős szerzője. “Ez lehetővé teszi, hogy egy probiotikum elegy egyszerre több biokémiai jelző útvonalra is hatással legyen, hogy széleskörű pozitív fiziológiai hatásokat eredményezve és ez megmagyarázza, hogy az írásunkban bemutatott elegynek miért ilyen drámaiak a hatásai a különböző markerekre.”

Az ecetmuslicákat azért használják ehhez hasonló kísérletekhez, mivel a biokémiai útvonalaik 70%-ban hasonlítanak az emlősökére, így jó kiindulási pontot adva a későbbi vizsgálatoknak – és a rovarok rövid élete a kísérletet is lényegesen felgyorsítja.

“Az emberekre gyakorolt hatás valószínűleg nem lenne ennyire drámai, azonban az eredményeink egyértelműen arra utalnak, hogy a Triphala-t magába foglaló és probiotikumokkal kiegészített étrend elősegíti a hosszú és egészséges életet.”

A kutatók szerint az eredményere magyarázatul szolgálhat az úgynevezett “bél-agy tengely”, ami egy kétoldalú kommunikációs rendszer a bélrendszer mikroorganizmusai és az agy között. Az elmúlt években több tanulmány talált nyomokat arra, hogy ez a tengely játszik szerepet bizonyos neurológiai betegségekben és például az irritábilis bél szindrómában is. Azonban eddig csak kevés olyan tanulmány jelent meg, amiben sikeresen készítettek volna egy olyan elegyet, aminek a mostani tanulmányban tárgyalt étrendhez hasonló mértékű pozitív hatása lett volna.

A kutatáshoz használt növényi anyagokat a Triphala-t, a hagyományos indiai gyógyászatban használják és amalaki, bibhitaki és haritaki gyümölcsökből állnak.

Susan Westfall, a kutatás vezetője már hosszú ideje kíváncsi volt, hogy milyen hatásai lehetnek valójában ezeknek a hagyományos indiai gyógyszereknek és amíg az egyes összetevők hatásai viszonylag jól ismertek, addig a kutatók sem gondolták a kutatás kezdetén, hogy az elegyüknek ennyire jelentős hatása lenne.

Felbuzdulva az eredményeken a kutatók az elkövetkezőkben embereken is szeretnék kipróbálni a szer hatását – ami szerencséjükre veszélytelen természetes vegyületekből áll, megkönnyítve a kísérletek engedélyeztetését.

Forrás: nature.com | Kép: McGill University

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.