Kategóriék Egészség

A bél mikrobiótában keresendő a hosszú élet titka

Az vagy, amit megeszel; szól a mondás. Most a tudomány szerint ez annyiban változik, hogy a beleinkben élő baktériumok által megevett dolgok hatnak ránk – és akár arra is, hogy hogyan öregszünk. Ezeket a felfedezéseket követve a McGill Egyetem kutatói egy különböző probiotikumokból és növényi anyagokból álló (Triphala) eleggyel etettek ecetmuslicákat. Ennek az étrendnek köszönhetően a muslicák átlagos élettartama 60%-al nőtt, amíg lényegesen ellenállóbbá váltak az öregedéskor fellépő betegségekkel szemben.

Az az új tanulmány is további támogatást biztosít annak az egyre nagyobb teret kapó elképzelésnek, hogy bélrendszerünkben élő baktériumoknak fontos szerepe van az egészségben. A kutatók polifenolokban és probiotikumokban gazdag étrendnek vetett alá ecetmuslicákat.

A különleges étrendre fogott muslicák átlagosan 66 napig éltek – ami 26 nappal hosszabb, mint a hagyományos étrendet kapó társaik. Ezen felül az öregedés jelei csökkentek náluk – például az inzulinnal szembeni ellenállásuk, a gyulladások és az oxidációs stressz mértéke.

“A probiotikumok drámaian megváltoztatták a bél mikrobióta felépítését, nemcsak az összetételük tekintetében, hanem abban is, hogy hogyan dolgozzák fel a megevett ételt,” mondta Satya Prakash, a McGill professzora és a felfedezésről készült tanulmány rangidős szerzője. “Ez lehetővé teszi, hogy egy probiotikum elegy egyszerre több biokémiai jelző útvonalra is hatással legyen, hogy széleskörű pozitív fiziológiai hatásokat eredményezve és ez megmagyarázza, hogy az írásunkban bemutatott elegynek miért ilyen drámaiak a hatásai a különböző markerekre.”

Az ecetmuslicákat azért használják ehhez hasonló kísérletekhez, mivel a biokémiai útvonalaik 70%-ban hasonlítanak az emlősökére, így jó kiindulási pontot adva a későbbi vizsgálatoknak – és a rovarok rövid élete a kísérletet is lényegesen felgyorsítja.

“Az emberekre gyakorolt hatás valószínűleg nem lenne ennyire drámai, azonban az eredményeink egyértelműen arra utalnak, hogy a Triphala-t magába foglaló és probiotikumokkal kiegészített étrend elősegíti a hosszú és egészséges életet.”

A kutatók szerint az eredményere magyarázatul szolgálhat az úgynevezett “bél-agy tengely”, ami egy kétoldalú kommunikációs rendszer a bélrendszer mikroorganizmusai és az agy között. Az elmúlt években több tanulmány talált nyomokat arra, hogy ez a tengely játszik szerepet bizonyos neurológiai betegségekben és például az irritábilis bél szindrómában is. Azonban eddig csak kevés olyan tanulmány jelent meg, amiben sikeresen készítettek volna egy olyan elegyet, aminek a mostani tanulmányban tárgyalt étrendhez hasonló mértékű pozitív hatása lett volna.

A kutatáshoz használt növényi anyagokat a Triphala-t, a hagyományos indiai gyógyászatban használják és amalaki, bibhitaki és haritaki gyümölcsökből állnak.

Susan Westfall, a kutatás vezetője már hosszú ideje kíváncsi volt, hogy milyen hatásai lehetnek valójában ezeknek a hagyományos indiai gyógyszereknek és amíg az egyes összetevők hatásai viszonylag jól ismertek, addig a kutatók sem gondolták a kutatás kezdetén, hogy az elegyüknek ennyire jelentős hatása lenne.

Felbuzdulva az eredményeken a kutatók az elkövetkezőkben embereken is szeretnék kipróbálni a szer hatását – ami szerencséjükre veszélytelen természetes vegyületekből áll, megkönnyítve a kísérletek engedélyeztetését.

Forrás: nature.com | Kép: McGill University

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.