A bélbaktériumok okozzák az autoimmun betegségeket

A Yale Egyetem új kutatása szerint az emberek és az egerek vékonybelében található baktériumok képesek más szervekre is átkerülni, ezzel autoimmun válaszreakciót váltva ki a szervezetből. Arra is fény derült, hogy ezeket a baktériumokat célzó antibiotikumokkal és védőoltásokkal elnyomható ez a reakció.

A kutatók tanulmánya új kezelések reményét hozza el a krónikus autoimmun betegségek kezelésére, mint amilyen a szisztémás lupus és az autoimmun májbetegség.

A bélbaktériumokat már több betegség kialakulásával kapcsolatba hozták – köztük az autoimmun betegségekkel is, amiknek jellegzetessége, hogy az immunrendszer az egészséges sejtek ellen fordul. Hogy behatóbban megvizsgálják ezt a kapcsolatot, a Yale kutatócsapata az Enterococcus gallinarum nevű baktériumra fókuszálta kutatását. A baktériumra már korábban felfigyeltek, köszönhetően a képességének, hogy spontán képes más szervekre is átkerülni.

Az autoimmun betegségekre fogékony, genetikailag módosított egereken végzett vizsgálatok során a kutatók észrevették, hogy a bélrendszeren kívüli szövetekben az E. gallinarum auto-antitestek termelését indította el és gyulladásokhoz is vezetett – mindkettő jellemző az autoimmun betegségekre. Ugyanezt a mechanizmust ezután egészséges emberektől vett májsejt kultúrákon is igazolták, illetve a baktérium jelenlétét autoimmun betegségben szenvedő betegek májából is kimutatták.

További kísérletekkel a kutatócsapat arra is rájött, hogy a E. gallinarum elleni antibiotikumokkal és védőoltással képesek elnyomni az autoimmunitást. Mindkét módszerrel sikerült megakadályozni a baktériumok növekedését a szöveteken és ezzel visszafogták az immunrendszer által kiváltott hatást is.

“Hogyha blokkoljuk a gyulladáshoz vezető útvonalat, akkor képesek vagyunk visszafordítani a baktérium hatását az autoimmunitásra,” mondta Martin Kriegel, a tanulmány rangidős szerzője.

“A E. gallinarum elleni védőoltás egy specifikus megközelítés volt, mivel más baktériumok elleni az általunk vizsgált védőoltás nem csökkentette az elhalálozást és az autoimmunitást.”

A védőoltást közvetlenül az izmokba adták be, így elkerülhető volt, hogy az végezzen a bélrendszerben lévő valóban hasznos baktériumokkal is. A tervek szerint tovább fogják vizsgálni a mechanizmust, ahogyan ez a baktérium kiváltja az autoimmun válaszreakciót, azonban az eddigi felfedezéseiknek is hatalmas jelentősége lehet a különböző autoimmun betegségek kezelésében.

“Az antibiotikumok és más a védőoltásokhoz hasonló megközelítések biztató utat jelentenek az autoimmun betegségekben szenvedő betegek életminőségének javítására,” mondta Kriegel.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Jonapot legyenek szivesek velem fel venni a kapcsolatot en is autoimunn beteg vagyok es tarault melle tobb problema is
    Elore is koszonom
    DANO MARIA DZSENIFER
    ELERHETOSEG 06-20-543-67-77

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.