Kategóriák Tech

A Bitcoin volt 2016 legjobban teljesítő pénzneme

Itt az idő a befektetésre?

A világ legnagyobb horderejű digitális pénzneme, a bitcoin, az utóbbi 3 év legmagasabb árát érte el ezen a héten, mikor is egy hétfői hullám után ismét 1000 $ fölé ment az ára. Ezzel az emelkedéssel 2016 legjobban teljesítő pénznemévé téve a bitcoint.

A bitcoin ára, ami csak a múlt év során közel 125%-ot emelkedett, gyorsan közelít a mindenkori legmagasabb értéke felé (1163$ 2013-ban) és a cikk írásakor 1029 $ volt az aktuális árfolyama.

A hatalmas árnövekedés – amit sokan úgy vélnek folytatódni fog – vonzóvá teheti a bitcoint, de sok befektető mégis aggódik a pénznem korábbi szélsőséges árfolyam ingadozása miatt.

2013-ban a kriptopénz – ami az egyének között teljesen titkosított tranzakciókat tesz lehetővé – mindössze 2 hónap leforgása alatt 10-szeresére növelte az értékét, amit  gyorsan el is veszített és egészen 200-300 $-os mélységekbe került 2015-ben, a nagy visszatérése előtt.

Az utóbbi időben, a bitcoin sokkal nagyobb stabilitást mutatott, és sokan úgy vélik, hogy a 2016-os növekedésnek a kínai yuan gyengülése – 7 %-os értékvesztés, ami az elmúlt két évtized leggyengébb eredménye – az oka.

A tradicionális pénznemeket a nemzeti bank szponzorálja. Ezzel szemben a bitcoin teljesen központosítatlan, és az anonimitása miatt könnyebben áramlik az országok között.

Ez azt is jelenti, hogy népszerű a sötét weben történő fizetéseknél, ezzel lehetővé téve tiltott termék és szolgáltatások elérését – ilyenek például az illegális drogok, fegyverek és sok más is.

De ezt a hírhedtséget leszámítva – és a bitcoin árfolyam ingadozásait is – a digitális fizetőeszköz térnyerése azt mutatja, hogy hatalmas szükség van rá és a flexibilitására.

Az áruházakban még nem lehet vele fizetni a mindennapi dolgainkért, de vehetünk belőle online játékokat, repülő jegyeket és még akár Starbucks kávét is.

Egy bizonytalan világban, a tény hogy a bitcoin nem kötődik semmilyen kormányhoz vagy országhoz jövedelmezőbbé teheti pénznemet.

2016 eseményei megmutatták, hogy a nemzetközi piacok mennyire érzékenyek a politikai döntésekre – ha csak a Brexitre és Trump győzelmére gondolunk; mindkét esemény váratlanul érte a befektetőket (és a választókat is).

Persze ott van még a készpénz nyílt korlátozása is – mint például India miniszterelnökének Narendra Modi-nak sokak által vitatott lépése, amiben eltávolították a nagyobb címletű készpénzeket még novemberben, ez a húzás több mint 183 milliárd dollárnyi rúpiát érintett.

Ezeknek a tükrében sokak virtuális menedéknek tekinthetik a bitcoint, mint ahogy korábban sokan az aranyt tekintették.

A készpénz és központosított vagyon elleni háború, a bitcoint életképes, ámde igen veszélyes, alternatívává teszi.” mondta Paul Gordon az Egyesült Királyság Digitális Fizetőeszköz Szövetségének testületi tagja a Reuters lapnak.

A piacok elemzői bizakodóak hogy a bitcoin 2017-ben is folytatja növekedését, de a kriptopénznemek még mindig nagyon újak és még nem túl sokan értik pontosan hogy hogyan is működnek. Sokan attól tartanak, hogy a túlzott spekulálás a bitcoin kilátásaival kapcsolatban egy újabb piaci buborékhoz vezethet.

Ahogy a digitális pénznemek ismeretének elterjedés a pénznemek stabilizálódását hozhatja magával, amellett hogy továbbra is fennálló előnyöket mutatnak fel a központi bankok által kibocsátott pénzekkel szemben.

A bitcoin jó példája arra hogy nem kell annyira ragaszkodni a dollárhoz vagy a yuanhoz, amik még továbbra is tőke ellenőrzésnek és a vásárlóerő romlásának vannak kitéve. Ez a vagyontárgyak egy teljesen új csoportja. ” nyilatkozta Bobby Lee a Kínái BTC bitcoin váltó vezérigazgatója a CNBC lapnak.

Például az Uber értékét egy adott városban az határozza, meg hogy hányan szorulnak a szolgáltatásra és hány sofőr van, így ez az érték nem lineárisan, hanem exponenciálisan változik. Ugyanez igaz a bitcoinra is.

Forrás: www.sciencealert.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.