Kategóriák Tech

A Bitcoin volt 2016 legjobban teljesítő pénzneme

Itt az idő a befektetésre?

A világ legnagyobb horderejű digitális pénzneme, a bitcoin, az utóbbi 3 év legmagasabb árát érte el ezen a héten, mikor is egy hétfői hullám után ismét 1000 $ fölé ment az ára. Ezzel az emelkedéssel 2016 legjobban teljesítő pénznemévé téve a bitcoint.

A bitcoin ára, ami csak a múlt év során közel 125%-ot emelkedett, gyorsan közelít a mindenkori legmagasabb értéke felé (1163$ 2013-ban) és a cikk írásakor 1029 $ volt az aktuális árfolyama.

A hatalmas árnövekedés – amit sokan úgy vélnek folytatódni fog – vonzóvá teheti a bitcoint, de sok befektető mégis aggódik a pénznem korábbi szélsőséges árfolyam ingadozása miatt.

2013-ban a kriptopénz – ami az egyének között teljesen titkosított tranzakciókat tesz lehetővé – mindössze 2 hónap leforgása alatt 10-szeresére növelte az értékét, amit  gyorsan el is veszített és egészen 200-300 $-os mélységekbe került 2015-ben, a nagy visszatérése előtt.

Az utóbbi időben, a bitcoin sokkal nagyobb stabilitást mutatott, és sokan úgy vélik, hogy a 2016-os növekedésnek a kínai yuan gyengülése – 7 %-os értékvesztés, ami az elmúlt két évtized leggyengébb eredménye – az oka.

A tradicionális pénznemeket a nemzeti bank szponzorálja. Ezzel szemben a bitcoin teljesen központosítatlan, és az anonimitása miatt könnyebben áramlik az országok között.

Ez azt is jelenti, hogy népszerű a sötét weben történő fizetéseknél, ezzel lehetővé téve tiltott termék és szolgáltatások elérését – ilyenek például az illegális drogok, fegyverek és sok más is.

De ezt a hírhedtséget leszámítva – és a bitcoin árfolyam ingadozásait is – a digitális fizetőeszköz térnyerése azt mutatja, hogy hatalmas szükség van rá és a flexibilitására.

Az áruházakban még nem lehet vele fizetni a mindennapi dolgainkért, de vehetünk belőle online játékokat, repülő jegyeket és még akár Starbucks kávét is.

Egy bizonytalan világban, a tény hogy a bitcoin nem kötődik semmilyen kormányhoz vagy országhoz jövedelmezőbbé teheti pénznemet.

2016 eseményei megmutatták, hogy a nemzetközi piacok mennyire érzékenyek a politikai döntésekre – ha csak a Brexitre és Trump győzelmére gondolunk; mindkét esemény váratlanul érte a befektetőket (és a választókat is).

Persze ott van még a készpénz nyílt korlátozása is – mint például India miniszterelnökének Narendra Modi-nak sokak által vitatott lépése, amiben eltávolították a nagyobb címletű készpénzeket még novemberben, ez a húzás több mint 183 milliárd dollárnyi rúpiát érintett.

Ezeknek a tükrében sokak virtuális menedéknek tekinthetik a bitcoint, mint ahogy korábban sokan az aranyt tekintették.

A készpénz és központosított vagyon elleni háború, a bitcoint életképes, ámde igen veszélyes, alternatívává teszi.” mondta Paul Gordon az Egyesült Királyság Digitális Fizetőeszköz Szövetségének testületi tagja a Reuters lapnak.

A piacok elemzői bizakodóak hogy a bitcoin 2017-ben is folytatja növekedését, de a kriptopénznemek még mindig nagyon újak és még nem túl sokan értik pontosan hogy hogyan is működnek. Sokan attól tartanak, hogy a túlzott spekulálás a bitcoin kilátásaival kapcsolatban egy újabb piaci buborékhoz vezethet.

Ahogy a digitális pénznemek ismeretének elterjedés a pénznemek stabilizálódását hozhatja magával, amellett hogy továbbra is fennálló előnyöket mutatnak fel a központi bankok által kibocsátott pénzekkel szemben.

A bitcoin jó példája arra hogy nem kell annyira ragaszkodni a dollárhoz vagy a yuanhoz, amik még továbbra is tőke ellenőrzésnek és a vásárlóerő romlásának vannak kitéve. Ez a vagyontárgyak egy teljesen új csoportja. ” nyilatkozta Bobby Lee a Kínái BTC bitcoin váltó vezérigazgatója a CNBC lapnak.

Például az Uber értékét egy adott városban az határozza, meg hogy hányan szorulnak a szolgáltatásra és hány sofőr van, így ez az érték nem lineárisan, hanem exponenciálisan változik. Ugyanez igaz a bitcoinra is.

Forrás: www.sciencealert.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.