A bolygónk lényegesen szárazabbá válhat, ha a felmelegedés eléri a 2C°-ot

A Kelet Anglia Egyetem nemzetközi csapatának új kutatása szerint a világ földterületeinek akár negyede is kiszáradhat, ha a globális felmelegedés eléri a 2C°-ot.

A kutatók szerint ez a változás lényegesen növeli a szárazságok és erdőtüzek veszélyét.

Azonban, ha a globális felmelegedés sikerül 1,5C° alatt tartani, akkor ez a kiszáradás a Föld felszínének egy lényegesen kisebb részét érintené csak.

A szárazságot a földterületekre jutó csapadékból és a párolgásból számolják. A kutatócsapat összesen 27 globális klímaváltozási modellt használt arra, hogy azonosítsa azokat a területeket a bolygónkon, ahol lényegesen változni fog a szárazság az éves variációhoz képest, ahogy a globális felmelegedés meghaladja a 1,5C° és a 2 C°-os felmelegedést a iparosodás előtti szintekhez képest.

“A kiszáradás komoly veszélyt jelent, mivel kritikus hatással lehet a mezőgazdaságra, vízminőségre és a biodiverzitásra,” mondta Chang-Eui Park, a tanulmány egyik szerzője. “Ez több szárazsághoz és erdőtüzekhez is vezethet – hasonlóan azokhoz, amik Kaliforniában pusztítanak.”

“Egy másik mód, ahogy a kiszáradás megjelenésére gondolhatunk az egy elmozdulás a folyamatos mérsékelt szárazsági viszonyok felé, amíg az éves változékonyság több súlyos szárazságot is kiválthat. Például ebben az esetben a félszáraz területek 15%-a olyan körülményeknek lesz kitéve mint, amit ma ‘száraz’ időjárásnak tekintünk.”

“A kutatásunk azt jelzi előre, hogy a kiszáradás a világ területeinek 20-30 százalékán jelenik meg, amire a globális átlaghőmérséklet változása eléri a 2C°-ot,” mondta Manoj Joshi, a kutatásban részt vevő tudós. “Azonban az érintet terület két harmada megúszhatja a jelentős kiszáradást, hogyha a felmelegedés 1,5C°-ra korlátozódik.”

“A világ már most is 1C°-ot melegedett, azonban az üvegházhatást okozó gázok légkörbe történő kibocsátásának csökkentésével a globális felmelegedés 1,5C° vagy 2C° alatt tartható, amivel csökkenne a jelentő kiszáradás valószínűsége a világ több pontján.”

A szárazságok súlyossága már 20. század alatt is jelentősen emelkedett a Mediterrán térségben, Dél Afrikában és Ausztrália keleti partvidékén, amíg Mexikó, Brazília, Dél Afrika és Ausztrália félszáraz időjárású területei folyamatosan elsivatagosodnak, ahogy a Föld melegszik.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.