Kategóriák Ember

A bőr az agytól függetlenül tudja milyen napszak van

A tintahalak, a polipok, egyes kétéltűek és a gyíkok is képesek egy szempillantás alatt megváltoztatni a színüket. A bőrükben lévő fotóreceptorok – opszin fehérjék – ezen felül abban is kitűnnek, hogy az állatok agyától függetlenül működnek.

Azonban opszin fehérjékkel az emlősök is rendelkeznek és például a retinában ezek a fehérjék a leggyakoribbak. Ezeknek köszönhető például, hogy képesek vagyunk a színek érzékelésére vagy, hogy alacsony fényviszonyok mellett is látunk.

Amíg már jelent meg korábban is tanulmány arról, hogy az opszin fehérjék a szemen kívül a test más részeiben is előfordulnak, a funkciójukat akkor még csak találgatni lehetett.

Most egy új kutatás során felfedeztek egy új opszint – úgynevezett neuroopszin -, ami egerek szőrtüszőiben van jelen és feladata a bőr belső órájának a világosság-sötétség ciklusához kapcsolása, az agytól függetlenül.

Az eddigi feltevések úgy vélték, ahogy az emlősök agya egyre összetettebbé vált, és teljesen átvette a többi szerv tájékoztatását arról, hogy éjjel vagy nappal van. Viszont az új bizonyítékok szerint a bőr mégis megőrizte függetlenségét.

Ez azért is érdekes mivel egy további kísérlet szerint akár egy bőr sejtkultúra is képes érzékelni az adott napszakot és ha más időzónába kerül képes módosítani a fehérjéi működésén az változás függvényében.

A jelenség egészségügyi jelentőségét még vizsgálják, viszont már más neves kutatók is rávilágítottak, hogy például a kora reggeli ultraibolya sugárzás ötszörösére növeli egereknél a bőrrák kialakulásának kockázatát, mintha a nap későbbi részén érné őket ugyanekkora fény. Mindez annak köszönhető, hogy a bőr belső órája hatással van a sejtjei DNS javító képességére is.

Mindezek alapján az is elképzelhető, hogy a bőr bizonyos színű fénnyel való megvilágítása elősegíti a sérülések gyógyulását, valamint tovább erősíti azt az elméletet, hogy a test belső óráját nem szabad figyelmen kívül hagyni a kezelések során. Egyes gyógyszerekről már korábban bebizonyították, hogy hatásfokukra erős hatást gyakorol az, hogy a nap folyamán mikor vették magukhoz őket.

A kísérletek során olyan egereket vizsgáltak, amik nem rendelkeztek retinális fotóreceptorokkal, illetve melanopszin génekkel. Normális esetben ez a két tényező szükséges ahhoz, hogy az agy belső órája megfelelően működjön. Az egerek általánosan éjszakai életmódot folytatnak, viszont a változtatás miatt sokan közülük már sötétedés előtt felébredtek, amíg voltak amik éppen a kivilágosodáskor keltek fel.

Mindez arra utal, hogy az agyuk nem tudta meghatározni, hogy most éjszaka vagy nappal van. Ennek ellenére azonban az állatok bőre az adott napszaknak megfelelően működött ezzel megmutatva, hogy a bőr belső órája az agytól független.

Forrás: cell.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom