Kategóriák Egészség

A borsfa bogyók segíthetnek a szuperbaktériumok elleni küzdelemben

Egy dél-amerikai bennszülött gyógyítók által már évszázadok óta használt bogyó kivonatot használhatunk az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok elleni küzdelemben.

A brazil borsfa (Schinus terebinthifolius) vörös bogyói egy olyan vegyületet tartalmaznak ami lefegyverezheti a MRSA fertőzőképességét. A MRSA egy rendkívül veszélyes baktérium, ami rengeteg általánosan használt antibiotikummal szemben ellenállást fejlesztett ki.

Schinus terebinthifolius

Az MRSA (Meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus) általánosan bőrelváltozásokat okoz, de a súlyosabb fertőzések akár életveszélyesek is lehetnek. Becslések szerint tavaly a szuperbaktérium közel 11 000 ember haláláért lehet felelős az USA-ban.

Az Emory Egyetem kutatói beszámoltak róla, hogy a brazil borsfa bogyóiból készült kivonat MSRA-val fertőzött egereknél megelőzte az elváltozások megjelenését azzal, hogy elnyomta a baktériumok kommunikációért felelős génjét.

Ez egy teljesen új szintű bepillantás az ősi bőrorvoslásba.

Az amazonaszi tradicionális gyógyítók már több száz éve használják a brazil borsfát, bőr és kötőszövetek elfertőződésének kezelésében.” mondta Cassandra Quave etnobotanikus, aki a bennszülött gyógymódok kutatása alatt rátalált a lehetséges gyógyszeralapanyagra.

Szétválasztottuk a bogyók alkotóelemeit, és szisztematikusan leteszteltük őket a fertőzést okozó baktériummal szemben, hogy kiderítsük a növény gyógyító mechanizmusát.

A csapat szerint a vegyület nem öli meg a baktériumot, csak elcsendesíti a gént a amivel a baktériumok kollektívan kommunikálnak egymással. Ezt a jelző rendszert egyébként lokális denzitásérzékelésnek nevezik.

Lényegében véve lefegyvereztük az MRSA-t, ezzel megelőzve hogy méreganyagokat bocsásson a szövetek károsítására.” mondta Quave. “A beteg immunrendszerének így sokkal nagyobb esélye van a sérülések gyógyítására.

Amíg a kivonat az MRSA kommunikációját lebénítja, látszólag az egerekben nem tesz semmilyen kárt, és az állat bőrén lévő egészséges baktériumokat sem befolyásolta – csupán megakadályozta, hogy a baktériumok kollektívan bocsássák ki a méreganyagaikat, amik kelésekhez és sebekhez vezetnek.

A trükk az, hogy a baktériumok azt fogják hinni hogy egyedül vannak, és egyedül teljesen máshogy viselkednek, mint amikor csoportban vannak.

Így, hogy a kivonat hatásait már az MRSA-ra sikeresen megmutatták, a kutatók abban reménykednek hogy további kutatással más felhasználási módokra is fény derülhet – főleg mivel a brazil borsfát tradicionálisan fertőzött sebek és fekélyek borogatására használták.

A csapat korábban már felfedezett hasonló hatást egy másik történelmi orvosságnál is – ez az európai diófalevél kivonat, amit a népi gyógyászatban hosszú ideig használtak, és a modern időkben is módot jelenthet a MRSA lefegyverzésére.

Ezek a vegyületek enyhébb fajta gyógymódot jelenthetnek veszélyes baktériumok ellen, a sokkal agresszívabb antibiotikumokkal szemben -melyek veszélyesen mutálódott baktérium fajok  kifejlődéséhez vezethetnek, így ellenállóak az általános antibiotikumokkal szemben.

Néha keményen kell bánni az antibiotikumokkal, hogy kezeljenek egy pácienst,” magyarázza Quave.

De ahelyett, hogy lebombáznánk egy fertőzést, bizonyos esetben a fertőzőképességének a hatástalanítása ugyan olyan jól működhet, és a beteg szervezetében kevésbé okoz felfordulást.

Fontos megjegyezni viszont, hogy mivel a vegyület nem végez a baktériumokkal ezért ez nem egy gyógymódja az MRSA-nak, az egerek fertőzöttek maradtak. A kutatók szerint egy adag 2 hétig fejti ki a pozitív hatását, ezért a jövőben a vegyület mellet használt atibiotikum terápia hatásait is tervezik megvizsgálni.

A csapat most azon igyekszik, hogy a bogyó kivonatot biztonságosan és hatásosan alkalmazzák embereken is, és reménykednek, hogy a közeljövőben a klinikai vizsgálatokat is megkezdhetik.

Addig is a kutatók óvva intenek mindekit attól, hogy házi gyógyításra használjanak a bogyóból, mivel a tradicionális felhasználás ellenére még nem bizonyított a szer veszélytelensége.

Nem akarom, hogy az emberek kimenjenek és véletlenszerűen bogyókkal kenjék a bőrüket,” mondta Quave.

Természetesen ez nem mindig biztonságos. Rengeteg dolog van a természetben, ami nagy károkat okozhat ha nem megfelelően használjuk őket.

Forrás: sciencealert.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.