A brit Rákgyógyszer Alap alig hozott hasznot a betegeknek

Egy Angliában felállított rákgyógyszerekhez nagyobb hozzáférést biztosító alap, a jelek szerint közel jelentéktelen klinikai előnnyel járt.

A Rákgyógyszer Alap (CDF) 2010 és 2016 között működött és több mint 1 milliárd fontos tőkéjével drága újfajta rákgyógyszereket tett elérhetővé a betegek számára, amiket általában nem fedez az egészségügy.

Egy új tanulmány az alap által támogatott 29 gyógyszer hatását vizsgálta és azt találták, hogy a gyógyszerek közül csak 18 volt képes meghosszabbítani a betegek várható élettartamát. Azonban ez a meghosszabbodás csak átlagosan 3 hónap volt, de gyógyszertől függően lehetett kevesebb mint 1 hónap vagy akár 15 hónapnál is több. Azonban amikor a tudósok a mellékhatások által okozott életminőségbeli romlást is figyelembe vették, a gyógyszerek nagy része megbukott.

“Azt a következtetést vontuk le, hogy a CDF nem hozott jelentős hasznot sem a betegeknek sem pedig a társadalomnak,” írta a csapat a tanulmányban.

Azt is hozzátették, hogy nem találtak okot rá, hogy a támogatásnak miért kellene a rákgyógyszerekre korlátozódnia, és kizárnia a műtéti vagy sugárterápiás kezelés lehetőségét.

Nemrég azonban a Brit Gyógyszeripari Szövetség szóvivője, Paul Catchpole azt nyilatkozta, hogy az alap által finanszírozott orvosságok nagy része már támogatott a társadalombiztosítás által, rutin klinikai használatra.

“Az öreg CDF-et – amit nemrég egy másik, jobban szabályozott szervezet váltott fel – mindig is ragtapaszok borították és nagyon örülünk az átalakulásának mivel nagyon drága, fenntarthatatlan, a betegek és a doktorok számára is jelentéktelen volt,” mondta Paul Workman, a Rákkutató Intézettől.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.