Kategóriák Egészség

A brokkoli csírákban lévő szulforafán segíthet a cukorbetegeken

Egy svéd, egy amerikai és egy svájci nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy ha a patkány májsejtjeit szulforafánnal – ami a keresztesvirágú zöldségekben található meg a természetben – kezelik, akkor lecsökken a sejtek glükóz termelése.

A kettes típusú cukorbetegség már több éve nagy médiavisszhangot váltott ki a több országot sújtó elhízási járvánnyal való kapcsolata miatt. Az már tény, hogy a betegség azért alakul ki mert a szervezet rosszul kezeli a glükózt – a sejtek nem használják megfelelően az inzulint – az emiatt abnormálisan magas glükóz szintet több egészségi problémával is kapcsolatba hozták.

A jelenlegi kezelés az étrend megváltoztatásával és gyógyszer szedésével történik, azonban mivel a cukorbetegséget kezelő gyógyszerek általában más problémákat – például májkarosodást – is okozhatnak, ezért a tudósok új alternatív módszereket keresnek a kezelésére.

A mostani tanulmány esetében a kutatók olyan vegyületeket kerestek, amik természetes módon képesek enyhíteni a tüneteket. A csapat egy összesen 50 génből – amiket már korábbi kutatások a betegséghez kötöttek – álló genetikai lenyomatot készített, amit azután egy adatbázissal vetett össze. A genetikai lenyomat segítségével a kutatók olyan vegyületeket kerestek, amik kapcsolatba állnak a májsejtek gén expressziójával. A legerősebb ilyen hatást a szulforafán váltotta ki.

A kutatók ezután kettes típusú cukorbetegségben szenvedő patkány máj sejt kultúrákat készítettek, amikhez szulforafánt adtak hogy megnézzék mi történik. A szer sikeresen csökkentette a glükóztermelést és a sikeren felbuzdulva a kutatók 97 túlsúlyos kettes típusú cukorbetegségben szenvedő önkéntesen is kipróbálták a vegyület hatását egy 12 hetes vizsgálati időszak alatt. Ez a gyors váltás sejtekről emberekre azért volt lehetséges mivel a szulforafán természetesen is előfordul keresztesvirágú zöldségekben, mint amilyen a brokkoli csíra. A tudósok arról számoltak be hogy a vegyület embereknél is jelentősen csökkentette a glükóz szintet.

Ezek még viszont még csak előzetes eredmények, mivel még rengeteg további tesztre van szükség hogy kiderüljön a vegyület vagy egyszerűen bizonyos zöldségek fogyasztása, tényleg képes e jelentős javulást hozni a cukorbetegek állapotában. A tanulmány szerzői azt is kiemelték hogy a módszer, amivel megtalálták a szulforafánt más betegségek esetében is felhasználható lehet.

Forrás: sciencemag.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.