Kategóriák Egészség

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és más káposztafélék olyan vegyületeket tartalmaznak, amik képesek kikapcsolni olyan géneket, melyek a rák több gyakori válfajának kialakulásában is szerepet játszanak. Most egy új tanulmányban elkülönítették a brokkolira jellemző több vegyületet és rákos laboratóriumi állatokon igazolták, hogy tényleg képes a WWP1 génen keresztül elnyomni a rákos daganatok növekedését.

A kutatók szerint ez egy eddig ismeretlen biológiai útvonal, amit korábbi kutatások még nem hoztak kapcsolatba a rákos megbetegedéssel. A káposztafélékben lévő vegyületek segítségével pedig ezen a géneken keresztül nem csak a daganatok növekedési üteme szabályozható, hanem egy új módszert jelenthet az ellenük folytatott küzdelemben is.

Általánosan a különböző rákfajtáknál az egyes rákos sejtek növekedésének elnyomásáért felelős gének is érintettek. Amíg ezek általában a gének meghibásodására, mutációjára vagy részleges hiányára vezethetőek vissza, addig ez felveti a kérdést, hogy a helyreállításukkal visszaállítható-e a sejtek daganatelnyomó képessége.

Vizsgálataikban a kutatók a PTEN gén működését vizsgálták rákos egereken és emberi sejteken. A csapat megállapította, hogy ennek a rák megelőzésében fontos szerepet játszó génre komoly hatással van a WWP1 gén, ami az általa készített enzimekkel visszafogja a PTEN aktivitását. A WWP1 gén által készített enzim kémiai vizsgálatával rájöttek, hogy egy a brokkoliban és más káposztafélékben jelenlévő kis vegyület megakadályozhatja az enzim működését.

Az eredmények szerint a vegyület a valóságban is az elméleteknek megfelelően működött visszaállítva a sejtek daganatok elnyomó képességét.

Amíg mindez jól hangzik addig a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy mielőtt még átállnánk valamilyen káposztafélékben gazdag étrendre azt is vegyük figyelembe, hogy például nyers spárgából majdnem 3 kilónyit kellene naponta ennünk a pozitív hatáshoz. Emiatt a valódi eredményeket valószínűleg kivonatok vagy mesterségesen erre a célra szintetizált vegyületekre – esetleg akár a CRISPR technológiára – lesz majd szükség.

Forrás: science.sciencemag.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Újabb nagy felfedezést tett a Blue Brain az agyműködéssel kapcsolatban

Azt már eddig is tudtuk, hogy a neuronok a beléjük érkező elektromos jeleket kisebb részekre bontják, most viszont a Blue…

2019-07-21 6:51 du.

A nők agya úgy reagál a pornográf tartalmakra mint a férfiaké

A Biológiai Kibernetika Max Planck Intézetének kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy a nők agya ugyanúgy reagál a pornográf tartalmakra, mint…

2019-07-21 6:44 du.

Mocsári növényekben lévő tápanyagok segíthették elő az agyi fejlődést

A megfigyelés, miszerint a kongói medencében élő bonobók a mocsaras területen az agyi fejlődéshez elengedhetetlen jódban gazdag vízi növényeket gyűjtenek,…

2019-07-16 9:12 du.

A légszennyezés miatt rosszabbul teljesítenek Kínában a napelemek

Egy nemzetközi felmérés szerint a kínai légszennyezés miatt drámaian romlik az ország napelemeinek teljesítménye. A tanulmányban az ország különböző részein…

2019-07-13 11:52 de.

Elkészült az adattárolókat és memóriákat is kiszorítható “univerzális memória”

A brit Lancaster Egyetem tudósai által felfedezett és szabadalmaztatott új számítógépes memória megoldást jelenthet a digitális technológia energiakrízisére. A tanulmányuk…

2019-07-13 11:48 de.

Már nem csak tudományos fantasztikum a mesterséges gravitáció

A mesterséges gravitáció már hosszú ideje jelen van a tudományos fantasztikum világában - például a 2001: Űrodüsszeia forgó űrhajója -,…

2019-07-07 6:45 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.