Kategóriák Egészség

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és más káposztafélék olyan vegyületeket tartalmaznak, amik képesek kikapcsolni olyan géneket, melyek a rák több gyakori válfajának kialakulásában is szerepet játszanak. Most egy új tanulmányban elkülönítették a brokkolira jellemző több vegyületet és rákos laboratóriumi állatokon igazolták, hogy tényleg képes a WWP1 génen keresztül elnyomni a rákos daganatok növekedését.

A kutatók szerint ez egy eddig ismeretlen biológiai útvonal, amit korábbi kutatások még nem hoztak kapcsolatba a rákos megbetegedéssel. A káposztafélékben lévő vegyületek segítségével pedig ezen a géneken keresztül nem csak a daganatok növekedési üteme szabályozható, hanem egy új módszert jelenthet az ellenük folytatott küzdelemben is.

Általánosan a különböző rákfajtáknál az egyes rákos sejtek növekedésének elnyomásáért felelős gének is érintettek. Amíg ezek általában a gének meghibásodására, mutációjára vagy részleges hiányára vezethetőek vissza, addig ez felveti a kérdést, hogy a helyreállításukkal visszaállítható-e a sejtek daganatelnyomó képessége.

Vizsgálataikban a kutatók a PTEN gén működését vizsgálták rákos egereken és emberi sejteken. A csapat megállapította, hogy ennek a rák megelőzésében fontos szerepet játszó génre komoly hatással van a WWP1 gén, ami az általa készített enzimekkel visszafogja a PTEN aktivitását. A WWP1 gén által készített enzim kémiai vizsgálatával rájöttek, hogy egy a brokkoliban és más káposztafélékben jelenlévő kis vegyület megakadályozhatja az enzim működését.

Az eredmények szerint a vegyület a valóságban is az elméleteknek megfelelően működött visszaállítva a sejtek daganatok elnyomó képességét.

Amíg mindez jól hangzik addig a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy mielőtt még átállnánk valamilyen káposztafélékben gazdag étrendre azt is vegyük figyelembe, hogy például nyers spárgából majdnem 3 kilónyit kellene naponta ennünk a pozitív hatáshoz. Emiatt a valódi eredményeket valószínűleg kivonatok vagy mesterségesen erre a célra szintetizált vegyületekre – esetleg akár a CRISPR technológiára – lesz majd szükség.

Forrás: science.sciencemag.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom