A C-vitaminnak fontos szerepe lehet a leukémia elleni harcban

A C-vitamin segíthet ‘közölni’ a hibás őssejtekkel, hogy öregedjenek meg és haljanak meg normális úton ahelyett, hogy sokasodnának, ezzel vér rákot okozva.

Bizonyos leukémiás betegeknél a TET2 névre halgató enzim genetikai változása miatt az enzim nem ösztönzi arra a sejteket, hogy azok megfelelően folytassák életciklusukat és a végén meghaljanak. Egy új tanulmány szerint viszont a C-vitamin képes aktiválni a TET2-őt olyan egereknél, amiket direkt úgy módosítottak, hogy azoknál az enzim helytelenül működjön.

“Izgatottak vagyunk hogy a nagy dózisú C-vitamin biztonságos kezelése lehet a TET2-hiányos leukémiás őssejtek miatt okozott vérbetegségnek,” mondta Benjamin G. Neel, a tanulmány egyik szerzője.

A TET2 mutáció a leukémiás beteg jelentős részénél jelen van. Az ilyen típusú rák vérszegénységet, vérzékenységet és a fertőzések veszélyének emelkedését vonja maga után, ez annak köszönhető hogy az abnormális őssejtek addig sokasodnak a csontvelőben, amíg már problémákat kezdenek okozni a vérsejtek termelésében is.

Ezen felül a statisztikák szerint 42500 új betegséget okozhat a TET2 mutációja amerikában, ami összehasonlításképpen az éves rákos megbetegedések 2,5 százaléka.

Az új tanulmány a TET2 és a citozin (a DNS-t alkotó 4 nukleinsav egyike) kapcsolatát vizsgálja. Minden sejtben ugyanazok a gének vannak jelen azonban különböző utasításokat kapnak aszerint, hogy milyen sejtben vannak.

Ez az “epigenetikai” szabályozásban fontos szerepe van a DNS metilációnak, ami során metil csoportok kapcsolódnak a citozin bázisokra, ezzel kikapcsolva az őket tartalmazó géneket.

Az oda vissza történő metil csoportok kapcsolódása és leválása finomhangolja az őssejteket, amelyek felnőve izmokká, csonttá, idegekké vagy más sejttípusokká válnak. Ez először testünk létrejöttekor történik, de a csontvelő képes megőrizni az őssejteket egészen felnőtt korig is, ezzel lehetővé téve a sejtek cserélődését.

Egy mostani enzim tanulmány szerint a TET2 névre hallgató enzim lehetővé teszi a metil csoportok oxidációját ami szükséges a citozinról történő eltávolításukhoz. Ez a “demetiláció” olyan géneket kapcsol be, amelyek az őssejtek fejlődését irányítják, és elindítják a visszaszámlálást a sejt haláláig. Ez a folyamat így segít megelőzni a rák kialakulását. Amikor ebben egy mutáció következtében zavar keletkezik, a betegeknél a vér rák egyik típusa alakul ki.

Hogy meghatározzák az abnormális őssejtekben a mutáció hatását a TET2 működésére, a kutatók genetikailag módosítottak egereket, hogy képesek legyenek be és kikapcsolni a TET2-őt.

Az emberekhez hasonlóan az egereknél is abnormális őssejti viselkedéshez vezetett a TET2 kikapcsolása. Azonban rendkívüli módon az enzim visszaállításával a változások is visszaálltak. Már korábbi kutatások megmutatták hogy a TET2 aktivitására jó hatással van a C-vitamin, így a tudósok szerint a vérbetegségben szenvedőknél nagy koncentrációjú C-vitamin, ami csak intravénásan adható be, visszafordíthatja a TET2 mutációjának a hatását bekapcsolva a jótékony géneket.

Ezt a kutatók laborkísérletekkel is igazolták aminél a nagy mennyiségű C vitamin képes volt elnyomni az emberi betegektől vett leukémiás rákos őssejtek növekedését, amiket egerekbe ültettek be.

“Érdekes módon azt is észrevettük, hogy a C-vitamin kezelés a leukémiás őssejtekre egy DNS sérüléshez hasonló hatást gyakorol,” mondta Luisa Cimmino, a tanulmány első szerzője.“Emiatt úgy döntöttünk hogy kombináljuk a C-vitamint egy PARP inhibitorral, ami egy olyan gyógyszírtípus, ami a rákos sejtek halálát a DNS javító mechanizmusuk blokkolásával éri el és használatát már engedélyezték bizonyos petefészekrákos betegeknél.”

A kutatók azt találták, hogy ez az elegy még jobban eltolja a leukémiás sejtek viselkedését az önmegújítástól a sejthalál felé. Az eredmények szerint C-vitaminnak azoknál a leukémiás sejteknél is jótékony hatása lehet amiknél nincs jelen a TET2 mutáció.

“A csapatunk azon dolgozik, hogy szisztematikusan meghatározzuk a genetikai változásokat, amik növelik a leukémia veszélyét a betegek jelentős részénél,” mondta Iannis Aifantis, a tanulmányban rész vevő kutató.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.