A CERN bejelentette a következő generációs ütköztetőjének terveit

A világ leghatalmasabb részecskeütköztetője mögött álló kutatók bejelentették a több milliárd eurós tervüket, egy még a mostaninál is lényegesen nagyobb ütköztető építésére, ami a remények szerint még több dolgot árulhat el az Univerzum anyagáról.

A CERN képviselői bejelentették a Future Circular Collider néven emlegetett projektet, ami a tervek szerint 100 kilométeres kerületű lesz majd és az előrejelzések alapján 2040-ben állhat először szolgálatba.

Az új ütköztetőt a 27 kilométeres kerületű eddigi csúcstartó  Nagy Hadronütköztető mellé építik majd – ezzel rengeteget spórolva, mivel a vizsgálati laborok és egyéb létesítmények egy része így már adott lesz.

A CERN szószólói szerint az intézetet támogató 22 ország az elkövetkező években dönt majd a projekt finanszírozásáról és annak módjáról.

Az eddigi becslések szerint az új létesítmény elektron-pozitron ütköztető része 9 milliárd euróba kerül majd, amíg ugyanebbe a kialakított csatornába további 15 milliárd euróért később egy szupravezető proton berendezés elhelyezését is tervezik – ami 2050-es évekre kezdheti meg működését.

Az új rendszer működtetése akár 100 TeV energiát is felemészthet, ami több mint ötször akkora mint a Nagy Hadronütköztetőé.

A CERN közleményei szerint a kutatócsapatok már több mint öt éve dolgoznak az új ütköztető tervein.

Amíg az új ütköztető lehetséges előnyeiről még nem mondtak konkrétumokat a közleményben. Azonban a szakértők felhívták a figyelmet rá, hogy az elektron 1897-es felfedezése mára egy 3 billiárd dolláros éves forgalmú ipart teremtett, így az alapvető fizikai felfedezésekben hatalmas szunnyadó potenciál lehet.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.