Kategóriák Egészség

A CRISPR segített lelassítani az öregedést

Az öregedés rengeteg komoly betegség – például szívproblémák, rák, Alzheimer kór, stb. – kockázatát emeli jelentős mértékben. Emiatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az öregedés – vagy legalább annak egyes hatásait – megelőző terápiák fejlesztése. Most a Salk Intézet kutatói kifejlesztettek egy új génterápiát, ami lelassíthatja az öregedést.

A felfedezésről szóló tanulmány szerint a CRISPR/Cas9 génszerkesztésen alapuló terápiával képesek voltak egereknél meggátolni az embereknél is előforduló Hutchinson–Gilford-progéria szindróma (HGPS) öregedést gyorsító hatásait. Az eredmények nem csak a progériával küzdőknek ad reményeket, hanem a hatásmechanizmusa az öregedésben módosuló anyagcsere útvonalakról is többet elárul és emellett megoldást nyújthat olyan betegségekre is, melyek valamelyik káros fehérje felhalmozódása miatt alakulnak ki.

Az öregedés egy rendkívül összetett folyamat, amely során a sejtek fokozatosan veszítik el funkciójukat. Mivel a jelenség minden embert érint, így a mechanizmusainak lehető legpontosabb ismerete rendkívüli jelentőségű.

A kutatók elmondása szerint a progéria azért ideális az öregedés vizsgálatához, mivel a gyors lefolyása miatt lényegesen könnyebb és gyorsabb különböző megközelítéseket vizsgálni.

A progéria az embereknél és az egereknél is hasonló általánosan az öregedéshez köthető problémákat okoz – a DNS szokatlanul gyors degradációja, szív- és érrendszeri problémák, valamint drámaian lecsökkent várható élettartam. A betegséget az LMNA gén mutációja okozza, ami miatt a lamin A nevű fehérje helyett a progerin fehérjéből készül több – ami egészséges embereknél is felhalmozódik a koruk előrehaladtával.

A kutatók célja az volt, hogy lecsökkentsék a génmutáció mérgező hatását és ehhez a génszerkesztés módszereit vették igénybe.

Két hónappal a kezelést követően az egerek a kontroll csoport tagjainál lényegesen erősebbek voltak és a szívük is egészségesebb volt több tekintetben is, amíg a várható élettartamuk is 25 százalékkal nőtt.

További vizsgálatok szerint a kezelés csak bizonyos szövetekre volt hatással, így az eljárás fejlesztésével a kutatók szerint még lényegesen javíthatóak lehetnek a kezelések előnyei.

Amíg ez a kutatás kiemelten az öregedés egy bizonyos molekuláris útvonalán változtat, addig leteszi a más útvonalakban történő változtatás alapjait is. További kutatásokban a terápia hatásfokát igyekeznek még tovább emelni és az emberek kezelésének lehetőségeit is megvizsgálják majd.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Szén-dioxid diétára neveltek baktériumokat laboratóriumi környezetben

Több hónap leforgása alatt izraeli kutatók létrehoztak egy olyan Escherichia coli fajtát, ami a szerves vegyületek helyett szén-dioxidból nyeri ki…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom