Kategóriák Egészség

A CRISPR segített lelassítani az öregedést

Az öregedés rengeteg komoly betegség – például szívproblémák, rák, Alzheimer kór, stb. – kockázatát emeli jelentős mértékben. Emiatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az öregedés – vagy legalább annak egyes hatásait – megelőző terápiák fejlesztése. Most a Salk Intézet kutatói kifejlesztettek egy új génterápiát, ami lelassíthatja az öregedést.

A felfedezésről szóló tanulmány szerint a CRISPR/Cas9 génszerkesztésen alapuló terápiával képesek voltak egereknél meggátolni az embereknél is előforduló Hutchinson–Gilford-progéria szindróma (HGPS) öregedést gyorsító hatásait. Az eredmények nem csak a progériával küzdőknek ad reményeket, hanem a hatásmechanizmusa az öregedésben módosuló anyagcsere útvonalakról is többet elárul és emellett megoldást nyújthat olyan betegségekre is, melyek valamelyik káros fehérje felhalmozódása miatt alakulnak ki.

Az öregedés egy rendkívül összetett folyamat, amely során a sejtek fokozatosan veszítik el funkciójukat. Mivel a jelenség minden embert érint, így a mechanizmusainak lehető legpontosabb ismerete rendkívüli jelentőségű.

A kutatók elmondása szerint a progéria azért ideális az öregedés vizsgálatához, mivel a gyors lefolyása miatt lényegesen könnyebb és gyorsabb különböző megközelítéseket vizsgálni.

A progéria az embereknél és az egereknél is hasonló általánosan az öregedéshez köthető problémákat okoz – a DNS szokatlanul gyors degradációja, szív- és érrendszeri problémák, valamint drámaian lecsökkent várható élettartam. A betegséget az LMNA gén mutációja okozza, ami miatt a lamin A nevű fehérje helyett a progerin fehérjéből készül több – ami egészséges embereknél is felhalmozódik a koruk előrehaladtával.

A kutatók célja az volt, hogy lecsökkentsék a génmutáció mérgező hatását és ehhez a génszerkesztés módszereit vették igénybe.

Két hónappal a kezelést követően az egerek a kontroll csoport tagjainál lényegesen erősebbek voltak és a szívük is egészségesebb volt több tekintetben is, amíg a várható élettartamuk is 25 százalékkal nőtt.

További vizsgálatok szerint a kezelés csak bizonyos szövetekre volt hatással, így az eljárás fejlesztésével a kutatók szerint még lényegesen javíthatóak lehetnek a kezelések előnyei.

Amíg ez a kutatás kiemelten az öregedés egy bizonyos molekuláris útvonalán változtat, addig leteszi a más útvonalakban történő változtatás alapjait is. További kutatásokban a terápia hatásfokát igyekeznek még tovább emelni és az emberek kezelésének lehetőségeit is megvizsgálják majd.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.