Kategóriák Egészség

A CRISPR segített lelassítani az öregedést

Az öregedés rengeteg komoly betegség – például szívproblémák, rák, Alzheimer kór, stb. – kockázatát emeli jelentős mértékben. Emiatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az öregedés – vagy legalább annak egyes hatásait – megelőző terápiák fejlesztése. Most a Salk Intézet kutatói kifejlesztettek egy új génterápiát, ami lelassíthatja az öregedést.

A felfedezésről szóló tanulmány szerint a CRISPR/Cas9 génszerkesztésen alapuló terápiával képesek voltak egereknél meggátolni az embereknél is előforduló Hutchinson–Gilford-progéria szindróma (HGPS) öregedést gyorsító hatásait. Az eredmények nem csak a progériával küzdőknek ad reményeket, hanem a hatásmechanizmusa az öregedésben módosuló anyagcsere útvonalakról is többet elárul és emellett megoldást nyújthat olyan betegségekre is, melyek valamelyik káros fehérje felhalmozódása miatt alakulnak ki.

Az öregedés egy rendkívül összetett folyamat, amely során a sejtek fokozatosan veszítik el funkciójukat. Mivel a jelenség minden embert érint, így a mechanizmusainak lehető legpontosabb ismerete rendkívüli jelentőségű.

A kutatók elmondása szerint a progéria azért ideális az öregedés vizsgálatához, mivel a gyors lefolyása miatt lényegesen könnyebb és gyorsabb különböző megközelítéseket vizsgálni.

A progéria az embereknél és az egereknél is hasonló általánosan az öregedéshez köthető problémákat okoz – a DNS szokatlanul gyors degradációja, szív- és érrendszeri problémák, valamint drámaian lecsökkent várható élettartam. A betegséget az LMNA gén mutációja okozza, ami miatt a lamin A nevű fehérje helyett a progerin fehérjéből készül több – ami egészséges embereknél is felhalmozódik a koruk előrehaladtával.

A kutatók célja az volt, hogy lecsökkentsék a génmutáció mérgező hatását és ehhez a génszerkesztés módszereit vették igénybe.

Két hónappal a kezelést követően az egerek a kontroll csoport tagjainál lényegesen erősebbek voltak és a szívük is egészségesebb volt több tekintetben is, amíg a várható élettartamuk is 25 százalékkal nőtt.

További vizsgálatok szerint a kezelés csak bizonyos szövetekre volt hatással, így az eljárás fejlesztésével a kutatók szerint még lényegesen javíthatóak lehetnek a kezelések előnyei.

Amíg ez a kutatás kiemelten az öregedés egy bizonyos molekuláris útvonalán változtat, addig leteszi a más útvonalakban történő változtatás alapjait is. További kutatásokban a terápia hatásfokát igyekeznek még tovább emelni és az emberek kezelésének lehetőségeit is megvizsgálják majd.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.