A CRISPR segítségével módosított bőr átveheti az injekciók szerepét a cukorbetegség kezelésében

Genetikailag módosított bőr oltványok megvédték az egereket attól, hogy cukorbetegség alakuljon ki náluk és a tudósok szerint a technika segíthet a betegségben szenvedő embereknek is.

A módszer egy olyan gént használ, ami a glukagon-szerű peptid 1 (GLP-1) nevű hormont kódolja. Ez a hormon segít az éhség csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában úgy, hogy inzulint szabadít fel, ami eltávolítja a vérben túl nagy mennyiségben jelen lévő glükózt.

Azonban a hormon csak rövid ideig működik. Hogy megoldást találjanak erre Xiaoyang Wu, a Chicago Egyetemről, munkatársaival a CRISPR génszerkesztő technika segítségével módosították a GLP-1 gént, hogy az olyan hormont hozzon létre, ami hosszabb ideig őrzi meg aktivitását a vérben. Ezután a kutatók a gént petri csészében, egér bőrsejtekhez adták hozzá, amelyek egy bőroltvánnyá fejlődtek, amit aztán átültettek az egerekre. Így a módosított hormon képes volt bejutni a véráramba.

Az oltványt olyan egerekre ültették, amelyeket magas zsírtartalmú étrendre fogtak. Ezek az egerek átlagosan fele annyi súlyt szedtek fel mint módosítatlan társaik és sokkal kevésbé alakult ki náluk az inzulinnal szemben ellenállás – ami a kettes típusú cukorbetegség gyakori előfutára.

A kutatók hasonló eredményt értek el, amikor emberi sejteket használtak az oltvány elkészítésére, amelyet utána szőrtelen egerekbe ültettek be.

A módosított gén által előállított hormon nagyjából 3 hónapig maradt stabil és aktív. Így a módszer vonzóbb alternatívát nyújthat a napi inzulininjekciók kiváltására.

A tudósok szerint a módszert könnyen át lehet ültetni emberek kezelésére, mivel már régóta használnak ehhez hasonló bőroltványokat az égési sérülések kezelésére és azt is megemlítették hogy más módosított géneket tartalmazó oltványokkal más típusú betegségek hosszú távú kezelése is megoldható lehet.

“Úgy gondolom hogy a gén és sejt terápiák végül át fogják venni a sorozatos injekciók helyét a krónikus betegségek kezelésében,” mondta Timothy Kieffer, a Brit Kolumbia Egyetemről.

Forrás: elsevier.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.