A csendes-óceáni szigetek mérete valójában növekedett az elmúlt fél évtizedben

Egy új tanulmány szerint a csendes-óceáni Tuvalu – amit már hosszú ideje a klímaváltozás miatti tengerszint növekedés egyik legnagyobb vesztesének gondoltak – mérete valójában növekedik.

Az Auckland Egyetem kutató csapatnának új tanulmánya Tuvalu 9 korallzátonyának és 101 zátony szigetének a méretviszonyait vizsgálta a 1971 és 2014 között gyűjtött légi és műholdas felvételekről.

Az eredmények alapján a 8 korallzátonynak és a szigetek három negyedének a mérete növekedett a vizsgálati időszak alatt, ezzel 2,9%-al emelve Tuvalu szárazföldi területeit, annak ellenére, hogy az országban a tengerszint a globális átlagnál kétszer gyorsabban emelkedett.

A kutatók szerint ezek az eredmények megkérdőjelezik azokat az elméletek miszerint a legalacsonyabban fekvő sziget országok lesznek majd a legnagyobb vesztesei a tengerszint emelkedésének – hogy a területeik jelentős része víz alá kerülhet.

“Általában úgy gondolunk a csendes-óceáni korallzátonyokra, mint statikus területek, amiket egyszerűen el fog árasztani a víz a tenger szint emelkedésével, azonban egyre több bizonyíték van arra, hogy ezek a szigetek geológiailag dinamikusak és folyamatosan változnak,” mondta Paul Kench, a tanulmány társszerzője.

“A tanulmány eredményei ellentmondásosnak tűnhetnek, figyelembe véve, hogy a tengerszint folyamatosan emelkedett az elmúlt fél évszázadban a területen, azonban Tuvalu területén a domináns változás ez idő alatt a kiterjedés volt, nem pedig az erózió.”

A felfedezett tényezők, mint a hullámminták és a viharok miatt keletkező üledék lerakatok képesek ellensúlyozni a vízszint emelkedését.

A csapat szerint ezek az eredmények nem azt jelentik, hogy a szigetországok nem lennének veszélyben, hanem azt hogy újra kellene vizsgálni, hogy ezeket az országokat hogyan érintheti a jégsapkák olvadása miatt felszabaduló víztömeg.

A kutatók szerint ezen országok lakóinak, ahelyett hogy a közeli Ausztrália vagy Új-Zélandra való áttelepülést tekintenék megoldásnak – hátrahagyva otthonaikat -, az országoknak hosszú távú terveket kellene készíteni  a problémák kezelésére.

“A kutatásunk alapján egy lényegesen eltérő képet kaptunk Tuvalu szigeteiről az elkövetkező évszázadban, mint ami az általános elképzelés,” mondta Kench.

“Amíg felismerjük, hogy a lakhatóság több tényezőn nyugszik, a szárazföldi területek csökkenése valószínűleg nem egy tényező, ami kierőszakolná Tuvalu elnéptelenedését.”

A tudósok szerint kreatív megoldásokra van szükség, hogy alkalmazkodjanak a klímaváltozáshoz – ahol figyelembe kell venniük az ország szárazföldi területeinek változását is. Például ilyen megoldások lehetnek a nagyobb szigetekre történő áttelepülés – amik stabilabbak és valószínűleg növekednek majd a tengerszint emelkedésével.

Ez természetesen hatalmas kihívást jelenthet az érintett országok számára, azonban az adatok szerint még elég idő van arra, hogy megoldást találjanak és véghez is vigyék azokat.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.