Kategóriák Természet

A csendes-óceáni szigetek mérete valójában növekedett az elmúlt fél évtizedben

Egy új tanulmány szerint a csendes-óceáni Tuvalu – amit már hosszú ideje a klímaváltozás miatti tengerszint növekedés egyik legnagyobb vesztesének gondoltak – mérete valójában növekedik.

Az Auckland Egyetem kutató csapatnának új tanulmánya Tuvalu 9 korallzátonyának és 101 zátony szigetének a méretviszonyait vizsgálta a 1971 és 2014 között gyűjtött légi és műholdas felvételekről.

Az eredmények alapján a 8 korallzátonynak és a szigetek három negyedének a mérete növekedett a vizsgálati időszak alatt, ezzel 2,9%-al emelve Tuvalu szárazföldi területeit, annak ellenére, hogy az országban a tengerszint a globális átlagnál kétszer gyorsabban emelkedett.

A kutatók szerint ezek az eredmények megkérdőjelezik azokat az elméletek miszerint a legalacsonyabban fekvő sziget országok lesznek majd a legnagyobb vesztesei a tengerszint emelkedésének – hogy a területeik jelentős része víz alá kerülhet.

“Általában úgy gondolunk a csendes-óceáni korallzátonyokra, mint statikus területek, amiket egyszerűen el fog árasztani a víz a tenger szint emelkedésével, azonban egyre több bizonyíték van arra, hogy ezek a szigetek geológiailag dinamikusak és folyamatosan változnak,” mondta Paul Kench, a tanulmány társszerzője.

“A tanulmány eredményei ellentmondásosnak tűnhetnek, figyelembe véve, hogy a tengerszint folyamatosan emelkedett az elmúlt fél évszázadban a területen, azonban Tuvalu területén a domináns változás ez idő alatt a kiterjedés volt, nem pedig az erózió.”

A felfedezett tényezők, mint a hullámminták és a viharok miatt keletkező üledék lerakatok képesek ellensúlyozni a vízszint emelkedését.

A csapat szerint ezek az eredmények nem azt jelentik, hogy a szigetországok nem lennének veszélyben, hanem azt hogy újra kellene vizsgálni, hogy ezeket az országokat hogyan érintheti a jégsapkák olvadása miatt felszabaduló víztömeg.

A kutatók szerint ezen országok lakóinak, ahelyett hogy a közeli Ausztrália vagy Új-Zélandra való áttelepülést tekintenék megoldásnak – hátrahagyva otthonaikat -, az országoknak hosszú távú terveket kellene készíteni  a problémák kezelésére.

“A kutatásunk alapján egy lényegesen eltérő képet kaptunk Tuvalu szigeteiről az elkövetkező évszázadban, mint ami az általános elképzelés,” mondta Kench.

“Amíg felismerjük, hogy a lakhatóság több tényezőn nyugszik, a szárazföldi területek csökkenése valószínűleg nem egy tényező, ami kierőszakolná Tuvalu elnéptelenedését.”

A tudósok szerint kreatív megoldásokra van szükség, hogy alkalmazkodjanak a klímaváltozáshoz – ahol figyelembe kell venniük az ország szárazföldi területeinek változását is. Például ilyen megoldások lehetnek a nagyobb szigetekre történő áttelepülés – amik stabilabbak és valószínűleg növekednek majd a tengerszint emelkedésével.

Ez természetesen hatalmas kihívást jelenthet az érintett országok számára, azonban az adatok szerint még elég idő van arra, hogy megoldást találjanak és véghez is vigyék azokat.

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.