A csillagászok elvetik a Harvard ‘idegen űrszonda’ elméletét

Korábban hatalmas port kavart a Harvard Egyetem egyik új tanulmánya, amely szerint a szivar alakú Oumuamua egy egzotikus forgatókönyv szerint akár egy idegenek civilizáció által küldött szonda lehet.

Az Oumuamua az első csillagközi tárgy, ami a Naprendszerbe lépett, és a Naphoz közel elhaladva a vártnál nagyobb ütembe gyorsult, ezzel felvetve az elképzelést, hogy a tárgy mesterséges eredetű és vitorláival a napszél erejét veszi igénybe.

A Harvard kutatói is úgy gondolták, hogy a gyorsulásra megfelelő magyarázat a Nap sugárzás előrelökő ereje, melynek kihasználásához egy nagy felületű rendkívül vékony alakra van szükség, ami a természetben nem fordul elő.

Ez az elmélet gyorsan megnyerte az emberek figyelmét, viszont a csillagászok nem veszik be.

“Mint a legtöbb tudós, én is örülnék annak, hogyha meggyőző bizonyítékot találnánk az idegen életre; viszont ez nem az,” mondta Alan Fitzsimmons, a Queens Egyetem asztrofizikusa. “A megfigyelt tulajdonságairól már megmutatták, hogy egybeesnek egy másik csillagrendszerből kivetett üstökös szerű testével.”

Az Oumuamua mesterséges eredetéről szóló tanulmány eredményei ezen felül olyan adatokon alapulnak, amikben a test felfedezői is bizonytalanok.

A szakértők szerint további problémát jelent, hogy a kutatók hajlamosak furcsa elméleteket is megjelentetni, mivel azzal nagy médiavízhangot kaphatnak – és nagy elismerést is, hogyha az elmélet végül igazolást nyer – még úgy is, hogy viszonylag kevés érv szól ezek mellett. Emiatt nem szabad elfogadnunk egy elméletet, amíg a több – valószínűbb – lehetőséget nem zárják ki.

A rejtélyre valószínüleg nem lesz megoldás, mivel a csillagászok elmondása szerint a test már túl messze van ahhoz, hogy megfigyeljék és a várakozások szerint mostanában nem is érdemes számítanunk a visszatérésére.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.