A csupasz földikutyák egy növények által használt módszerrel küzdenek az alacsony oxigénszint ellen

Oxigéntől megfosztva a csupasz földikutya képes túlélni úgy, hogy a növényekhez hasonlóan fruktózt kezd termelni.

Ennek a folyamatnak a pontosabb megértése segíthet olyan kezelések kidolgozásában, melyekkel például egy szívroham vagy egy agyi infarktus miatt bekövetkező kritikus oxigénhiányban szenvedő betegen segíthetnek.

“Ez csak a legújabb figyelemre méltó felfedezés a csupasz földikutyával kapcsolatban, amely egy olyan hidegvérű emlős, ami évtizedekkel tovább él a többi rágcsálónál, szinte teljesen ellenálló a rákkal szemben és a fájdalom több formáját sem érzi,” mondta Thomas Park, az Illinois Egyetem biológia professzora és a nemzetközi kutatócsapat vezetője.

Embereknél, kísérleti egereknél és az eddigi összes emlősnél, ha az agysejtek nem jutnak hosszabb ideig oxigénhez, gyorsan elfogy az energiájuk és elkezdenek haldokolni.

Viszont a csupasz földikutyák ‘kidolgoztak’ erre az esetre egy módszert: az agysejtjeik fruktózt kezdenek égetni, ami anaerob módon állít elő energiát egy eddig csak növényeknél talált anyagcsere útvonalon.

A tanulmány során a tudósok alacsony oxigénszintnek tették ki a vizsgált csupasz földikutyákat, akik erre reagálva nagy mennyiségű fruktózt juttattak a véráramukba. A fruktóz az agyba egy más állatoknál csak a belekben található molekuláris pumpa segítségével jut el. A csupasz földikutya így az első olyan emlős, aki vegetatív állapotba lépne az oxigénhiány következtében.

A tudósok szerint a csupasz földikutyáknál azért alakult ki ez a szokatlan anyagcsere módszer, mivel lyukaikban többször találkozhatnak oxigénszegény részekkel. Ez annak a következménye hogy a többi föld alatt élő emlőshöz képest ezek a földikutyák több száz társukkal összezsúfolva élnek. Ez a sok állat és a rosszul szellőző járatok, könnyen vezethetnek az oxigén gyors fogyásához.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.