A cukor árt a jótékony bélbaktériumoknak is

A Yale Egyetem új tanulmánya szerint a cukor képes elnémítani az emberek karcsúsághoz és egészségéhez is hozzájáruló, bél baktérium kolóniák kialakulásához szükséges fehérje termelését.

Az elmúlt években egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a bélbaktériumoknak milyen fontos szerepe van a mentális és a fizikai egészségben és kolóniáik összetételére milyen hatással van az étrend. Eddig a kutatók úgy gondolták, hogy a cukornak nincs hatása a bélbaktériumokra, mivel a cukrot már azelőtt felszívja a szervezet mielőtt még eljutna a baktériumoknak otthont adó vastagbélbe. Azonban új kutatások szerint nem ez a helyzet és a cukor igenis eljuthat a baktériumokhoz.

Mivel a nyugati étrend sok szacharóz és fruktózt tartalmaz, így fontos kérdés, hogy ez milyen hatással van a bél mikrobióta összetételére. Ezért a kutatók magas cukortartalmú étrendre fogott egerek bélbaktériumait vizsgálták, kiemelt figyelmet fordítva a Bacteroides thetaiotaomicron baktériumfajra, aminek többek között a zöldségek emésztésében van szerepe.

Az eredmények szerint a szacharóz és bomlástermékeinek a jelenléte blokkolja a Roc nevű fehérje termelését, ami szükséges ahhoz, hogy a jótékony baktériumok meg tudjanak maradni. Az eredményeket azzal is igazolták, hogy genetikailag módosítottak egy baktériumfajt, hogy az cukor jelenlétében ne hagyjon fel a Roc fehérje elállításával és az eredmények szerint ez a faj nagy előnyre tett szert egy a magas cukortartalmú étrendre fogott egerek vastagbelében.

A kutatók szerint ez alapján a bél mikrobióta étrendben betöltött szerepe jóval több mint a tápanyagok lebontásában való segítségnyújtás és látszólag a szénhidrátok jelölő-molekulákként is működhetnek befolyásolva a baktériumok viselkedését.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.