Kategóriák Egészség

A cukor árt a jótékony bélbaktériumoknak is

A Yale Egyetem új tanulmánya szerint a cukor képes elnémítani az emberek karcsúsághoz és egészségéhez is hozzájáruló, bél baktérium kolóniák kialakulásához szükséges fehérje termelését.

Az elmúlt években egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a bélbaktériumoknak milyen fontos szerepe van a mentális és a fizikai egészségben és kolóniáik összetételére milyen hatással van az étrend. Eddig a kutatók úgy gondolták, hogy a cukornak nincs hatása a bélbaktériumokra, mivel a cukrot már azelőtt felszívja a szervezet mielőtt még eljutna a baktériumoknak otthont adó vastagbélbe. Azonban új kutatások szerint nem ez a helyzet és a cukor igenis eljuthat a baktériumokhoz.

Mivel a nyugati étrend sok szacharóz és fruktózt tartalmaz, így fontos kérdés, hogy ez milyen hatással van a bél mikrobióta összetételére. Ezért a kutatók magas cukortartalmú étrendre fogott egerek bélbaktériumait vizsgálták, kiemelt figyelmet fordítva a Bacteroides thetaiotaomicron baktériumfajra, aminek többek között a zöldségek emésztésében van szerepe.

Az eredmények szerint a szacharóz és bomlástermékeinek a jelenléte blokkolja a Roc nevű fehérje termelését, ami szükséges ahhoz, hogy a jótékony baktériumok meg tudjanak maradni. Az eredményeket azzal is igazolták, hogy genetikailag módosítottak egy baktériumfajt, hogy az cukor jelenlétében ne hagyjon fel a Roc fehérje elállításával és az eredmények szerint ez a faj nagy előnyre tett szert egy a magas cukortartalmú étrendre fogott egerek vastagbelében.

A kutatók szerint ez alapján a bél mikrobióta étrendben betöltött szerepe jóval több mint a tápanyagok lebontásában való segítségnyújtás és látszólag a szénhidrátok jelölő-molekulákként is működhetnek befolyásolva a baktériumok viselkedését.

Forrás: pnas.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.