A cukor ipar több mint 50 éve bizonyítékokat tartott vissza a szacharóz egészségügyi kockázatairól

Az Egyesült Államok cukor ipari kereskedelmi csoportja 50 évvel ezelőtt felfüggesztett egy kutatást, mert az összefüggést talált a szacharóz és bizonyos betegségek között.

A Kalifornia Egyetem kutatói átvizsgáltak több cukor iparágból származó dokumentumot és felfedezték, hogy a Cukor Kutató Alapítvány (SRF) finanszírozott egy állatkísérletet, ami a szacharóz hatását volt hivatott vizsgálni az állatok szív és érrendszerének egészségére. A korai bizonyítékokból az a kép rajzolódott ki, hogy a szacharóz kapcsolatban áll a szívbetegségekkel és a húgyhólyagrákkal, ezért az alapítvány elkaszálta a projektet és az eredményeket sem jelentette meg.

Korábban, más dokumentumok vizsgálatakor a kutatók felfedeztek egy 1967-es a SRF által megjelentettet áttekintő cikket, ami háttérbe szorította a szacharóz és a korona-ér betegség kapcsolatát. Az írás arról számolt be, hogy a bélbaktériumok miatt emelkedik meg a cukorral etetett patkányoknál a koleszterin szint, szemben a keményítővel etetett állatokkal és ezért a kutatásnak nincs jelentősége az emberekre nézve.

Az új tanulmányban a kutatók beszámoltak arról a következő évben az SRF – aminek a neve akkora Nemzetközi Cukor Kutató Alapítványra (ISRF) módosult – elindított egy új, Project 259-re keresztelt patkány kísérletet, amiben kiemelten a szacharóz, az állatok bélcsatornájában élő baktériumokra gyakorolt hatásait vizsgálták.

Az Birmingham Egyetem által lefolytatott tanulmány arra jutott, hogy a bélbaktériumok éppen segítenek csökkenteni a cukor szív és érrendszerre gyakorolt káros hatásait. A kutatók akkor azt a felfedezésüket is közzétették, miszerint a szacharóz  megemelheti a húghólyagrák kockázatát.

“A Project 259-nek ez a véletlenszerű felfedezése bemutatta a ISRF számára, hogy a szacharóz és a keményítő fogyasztásnak különböző hatásai vannak az anyagcserére,” mondták az új tanulmány szerzői. “és arra is utal, hogy a szacharóz a vizeleti béta-glükuronidáz stimulációjával szerepet játszhat a húgyhólyagrák patogenézisében.”

Az ISRF egy 1969-es belső dokumentációban úgy írta le a felfedezést mint “az egyik első bemutatása a szacharóz és a keményítővel etetett patkányok közötti biológiai különbségeknek.” Azonban ezután nem sokkal az alapítvány megszüntette a projekt finanszírozását – azután, hogy azt már befejezték – és az eredményeit sem jelentette meg.

A tanulmány szerzői szerint a 60-as években nagy vita volt a tudósok között arról, hogy a cukor képes e megemelni a trigliceridek szintjét. Ezt erősíthette volna meg a Project 259, mi több a projekt elkaszálása tovább erősítette az alapítvány korábbi törekvésit a cukor, szív és érrendszeri betegségekben játszott szerepének eljelentéktelenítésében.

Az eredmények szerint a mai viták a cukor és a keményítő közötti különbségekről több mint 60 évnyi ipari manipulációban gyökerezhetnek. Tavaly az alapítvány egy olyan egér kísérletet kritizált, amiben azt mutatták be, hogy a cukor elősegíti a rákos daganatok növekedését és az áttétel képzését, szerintük “soha nem állapítottak meg hiteles kapcsolatot a megemésztett cukor és a rák között.

A vizsgálók szerint viszont az iparágnak a saját dokumentációi alapján tudomása volt azokról az állatkísérletekről amik kapcsolatot találtak és ezeknek befagyasztották a támogatását, ezzel védve a gazdasági érdekeiket.

“Ez a kutatás manipuláció hasonló ahhoz, amit a dohány ipar folytat,” mondta Stanton Glantz, a tanulmány egyik társszerzője. “Ez a fajta viselkedés megkérdőjelezi az összes cukor iparág által támogatott tanulmányt, mint megbízható információforrás a közpolitikai döntéshozatalhoz.”

“A tanulmányunk hozzátesz a tudományt érintő ipari manipulációkról készült szakirodalmakhoz,” írták a kutatók. “Az ISRF korai eredmények értelmezése szerint a Project 259 támogatásának meghosszabbítása kedvezőtlen lett volna az iparág kereskedelmi érdekeinek.” Ezért az SRF megszakította a finanszírozást, mielőtt még ez megtörténhetett volna.

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.