A cukorbetegség és a túlsúlyosság állhat 800000 rákos eset mögött világszerte

Egy új tanulmány szerint 2012-ben diagnosztizált rákos betegek 6 százalékánál – nagyjából 800000 beteg – a betegség a cukorbetegség és a túl magas testsúly miatt alakulhatott ki.

A vizsgált 12 rák típus harmadánál nőtt meg a betegségek valószínűsége ezek a tényezők miatt. Az eredmények szerint ezen felül a cukorbetegségből és az elhízásból adódó rák megjelenése kétszer olyan gyakori volt a nőknél, mint a férfiaknál. A két ok közül az túlsúlyosság – az átlagos testtömeg indexe 25 felett van – kétszer annyi rákos esethez vezetett mint a cukorbetegség.

Valójában azonban az esetek többségében a két faktor együtt volt jelen, mivel az elhízás önmagában a cukorbetegség egyik vezető kiváltó oka.

“Amíg az elhízást már egy ideje kapcsolatba hozták a rákkal, azonban a cukorbetegség és a rák kapcsolatát csak nem olyan régen állapították meg,” mondta Jonathan Pearson-Stuttard, a felfedezésről szóló tanulmány vezető szerzője az Imperial College London-tól.

“A tanulmányunk megmutatta, hogy a cukorbetegség – vagy önmagában vagy a túlsúlyossággal karöltve – világszerte évente több százezer rákos esethez vezet.”

A tanulmány szerint mindkét kondíció előretörése az elmúlt évtizedekben tovább súlyosbítja a problémát.

Az 1980 és 2002 közötti növekedés a cukorbetegek számában felelős a mostani 800000 eset negyedének és az egyre súlyosabb méreteket öltő elhízás járvány 30%-al járult hozzá ehhez.

Ha a jelenlegi trendek fennmaradnak ez a két faktor kevesebb mint 20 éve alatt tovább 30%-al emelheti a kondíciókból eredő rákos esetek számát a nők és 20%-al a férfiak esetében.

“A múltban a dohányzás volt nagyságrendekkel a legjelentősebb veszélyességi faktor a rák esetében, azonban most már az egészségügyi szakértőknek tisztában kell lenniük, hogy cukorbeteg vagy túlsúlyos betegek is fokozott veszélyben vannak,” mondta Pearson-Stuttard.

A férfiak körében az elhízás és a cukorbetegség állt a májrákos esetek 40%-a mögött, amíg a nőknél az esetek harmadában állt a méhnyakrák és a mellrák mögött.

Forrás: thelancet.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.