A D3 vitamin megelőzheti és meggyógyíthatja a szívproblémák okozta sérüléseket

Az Ohio Egyetem kutatói szerint a napfény segíthet visszaállítani a szív- és érrendszer sérüléseit. A tanulmányukban megmutatták, hogy a D3 vitamin – ami akkor termelődik a testünkben, amikor a bőrünk napfénynek van kitéve – képesek a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az érelmeszesedés által okozott sérülések helyreállítására.

“Általában a D3 vitamint a csontokkal hozzák kapcsolatba,” mondta Tadeusz Malinski, az Ohio Egyetem kitüntettet professzora és a kutatás vezetője. “Azonban az elmúlt években az orvosi körökben felismerték, hogy a szívroham esetében D3 hiány lép fel. Mi nanoszenzorokat használtunk, hogy megvizsgáljuk miért előnyös a D3 vitamin, különösképpen a szív- és érrendszer funkciójára és visszaállítására.”

A csapat egy egyedi módszert és mérési eljárást dolgozott ki nanoszenzorokra – melyek 1000-szer kisebbek mint egy emberi hajszál átmérője -, amivel nyomon követhető a D3 vitamin hatása egy endoteliális sejten belül – amelyek a szív- és érrendszer fontos szabályozó sejtjei.

A tanulmány egyik jelentős felfedezése, hogy a D3 vitamin erősen stimulálja a nitrogén-oxid – ami egy fontos jelölő molekula, aminek szerepe van a véráramlás szabályozásában és az érelzáródás megakadályozásában. Mindezek mellett a D3 vitamin csökkenti a keringést érintő oxidációs stresszt is.

Ami ennél is jelentősebb, az annak a felfedezése, hogy a D3 vitamin lényegesen javítja a súlyos betegségek által sújtott szív és érrendszert, és képes a szívrohamok kockázatának csökkentésére is.

A tanulmány eredményeit egy korábbi más etnikai csoportokon végzett kutatás is igazolja.

“Nincsen túl sok, ha egyáltalán van, olyan ismert rendszer, ami felhasználható a kardiovaszkuláris endoteliális sejtek helyreállítására, viszont a D3 vitamin képes erre,” mondta Malinski. “Ez egy nagyon olcsó megoldás a szív- és érrendszer megjavítására. Nem kell új gyógyszert fejleszteni.”

Ez az első olyan kutatás, amiben sikerült azonosítani, hogy a D3 vitamin milyen módszerrel éri el ezt a javítást, és amíg a teszteket a kutatók magas vérnyomást modellező sejteken vizsgálták, a D3 vitamin hatása ennél sokkal szélesebb körű.

 

Forrás: researchgate.net

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.