A DeepMind neurális hálózata képes megtanítani a többi AI-t a világ jobb megértésére

A világ egy kaotikus hely, főleg a mesterséges intelligenciák számára. Azonban a DeepMind neurális hálózat képessége a különböző tárgyak közötti kapcsolat megértésére, segíthet megoldani ezt a problémát.

Az emberek folyamatosan használják a relációs érvelés nevű dedukciós technikát, mindegy, hogy éppen a szupermarketben válogatjuk a legszebb gyümölcsöket vagy éppen egy bűntett színhelyét vizsgáljuk nyomok után kutatva. A világ megértésére az egyik legfontosabb mentális képességünk, az absztrakt kapcsolatok átértelmezése – például hogy valami egy másik dologhoz képest mekkora.

“Ez egy alapvető része az intelligenciánknak,” mondta Sam Gershman, a Harvard Egyetem számítástechnikai neurológusa.

Ez az emberek számára teljesen intuitív dolog, azonban a gépek ezt még képtelenek kezelni. Egy mesterséges intelligencia képes megtanulni egy bizonyos feladat végrehajtását – mint amilyen például a képek felismerése, azonban már a képfelismerésnél tanultakat átültetni a szövegértésbe, nagy kihívásnak bizonyul. Az erre képes gépek egy lépéssel közelebb kerülnek az általános intelligenciához vezető úton.

A DeepMind létrehozott egy neurális hálózatot, melynek specialitása ez az “absztrakt gondolkodás” és hogy a rendszer, más hálózatokba is beültethető. A kutatók a mesterséges intelligenciát háromdimenziós különböző színű és formájú alakzatokról készült képekkel képezték ki. A gép feladata két kép összehasonlítása és a közöttük lévő kapcsolat felismerés volt.

A csapat ezután hasonló kérdéseket tett fel a rendszernek. “Mekkora az a cilinder, ami balra található a fémes barna tárgytól, ami pedig balra helyezkedik el a nagy gömbtől?” A rendszer az esetek 95,5%-ában helyesen válaszolt – ami valamivel magasabb mint az emberek esetében.

A rendszer rugalmasságát úgy mutatták be, hogy a mesterséges intelligenciának kérdésekre kellet válaszolnia, néhány rövid történettel kapcsolatban – a válaszok itt is 95%-ban pontosak voltak.

“A rendszer bármilyen praktikus felhasználásához még messze állunk,” mondta Adam Santoro, a kutatás vezetője a DeepMind-tól. “Azonban lehetséges lehet majd az olyan applikációk készítése, ami automatikusan leírja mi történik egy adott képen vagy akár egy videóban a látássérült személyek számára.”

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.