A DeepMind neurális hálózatai segítenek megérteni az emberi tanulás folyamatát is

A DeepMind egyik kutatócsapata egy új elméletet dolgozott ki arra, hogy hogyan is működik az emberi meta tanulás és minderre különböző típusú mély tanulásos rendszerek vizsgálatával jöttek rá. A csapat szerint a specializált neurális hálózatok bizonyos alapvető elemei hasonló funkciót látnak el mint a dopamin az agyunkban a meta tanulás alatt.

A mély tanulási hálózatok lenyűgöző eredményeket képesek produkálni, de ehhez rengeteg időre és erőbedobásra van szükségük. Erre jó példa a régi játék a Pong – játszására készített hálózat. Egy ember egy pár óra leforgása alatt képes nagyobb gond nélkül elsajátítani a játékot, amíg a hálózatnak több száz órányi gyakorlásra van szükség hozzá.

Az idegkutatók szerint ez a különbség a meta tanulás nevű folyamatnak köszönhető – aminél egy ember (vagy állat) a múltbeli tapasztalatait felhasználva képes hatékonyabban elsajátítani egy új dolgot. A majmok például képesek megfelelően választani különböző tárgyak közül, ha korábban véletlenszerű választások eredményeiből tudtak tanulni – ezt a híres Harlow kísérlet keretében fedezték fel.

A mostanihoz hasonló kísérletek a DeepMind berkeiben azt célozzák, hogy ezt a meta tanulást lehetővé tegyék a számítógépek számára is. A folyamat, amivel ez elérhető mára már jól ismert – és mivel ők vettek részt a kifejlesztésében ezért ők is ismerik a legjobban. Azonban az emberek esetében a jelenség még nem ennyire tiszta. Így az új tanulmány megpróbált párhuzamot találni – méghozzá sikeresen – az emberi agy és a neurális hálózatok folyamatai között.

Hogy ezt kiderítsék a csapat kifejlesztett hat számítógépes meta tanulás feladatot, amelyek eredetileg állatokon végzett idegtudományos kísérletek – köztük a Harlow kísérlet – újraalkotásai számítógépes környezetben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a neurális hálózatuk hasonlóan reagált a kísérletek alatt mint az állatok az eredeti kísérleteknél. Ezen felül a kutatók megjegyezték, hogy van egy közös összetevő, ami segített előidézni a meta tanuláshoz hasonló viselkedést a rendszerekben. Az eredmények szerint az állatok idegrendszere is rendelkezik egy hasonló hatású anyaggal, ami szerintük nem más mint a dopamin neurotranszmitter.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.