A depresszió másként hat a férfiakra, mint a nőkre

Amikor a brit kutatók képet készítettek azoknak a depresszióban szenvedő serdülők agyáról, akik éppen egy boldog vagy szomorú szót hallottak, rájöttek hogy különbség van a férfiak és a nők agyi aktivitása között bizonyos agyterületeken. A tanulmány azt a következtetést vonta le, hogy mivel a férfiak és a nők eszerint különböző módokon élik meg a depressziót, ezért előnyös lehet nemekre kialakított kezeléseket kidolgozni.

Látszólag a nemek nem egyenlően élik meg a depressziót és ez a különbség a serdülőknél a legszembetűnőbb. 15 éves korra a lányok kétszer akkora valószínűséggel válnak depresszióssá mint a fiúk. Ennek több valószínű oka lehet, köztük az önképpel kapcsolatos problémák, hormonális zavarok és genetikai tényezők – mivel a nőknél nagyobb a valószínűsége a depresszió öröklődésének. Azonban a nemek között nem csak a depresszió kockázatában van különbség, hanem annak megjelenésében és következményeiben is.

“A férfiak hajlamosabbak a tartós depresszióra, amíg a nőknél kialakult depresszió általában epizodikus,” mondta Jie-Yu Chuang, a Cambridge Egyetem kutatója, és a témában készült friss tanulmány szerzője. “A nőkkel összehasonlítva, a depressziós férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek a betegség valamilyen következményétől, mint  a szerhasználat vagy az öngyilkosság.”

Ennek ellenére a legtöbb kutató eddig főleg a nőkre fókuszált, valószínűleg mivel az ő esetükben a depresszió gyakoribb.

Ez motiválta Chuang-ot és munkatársait hogy kiderítsék a különbségeket a depressziós férfiak és nők között. A kutatók 11 és 18 év közötti fiatal önkénteseket toboroztak a kutatáshoz – összesen 82 nőt és 24 férfit akik depresszióban szenvednek és 24 nőt és 10 férfit akik egészségesek voltak. A kutatók a korábbi tanulmányokhoz hasonlóan MRI felvételeket készítettek a serdülők agyáról miközben egy kijelzőn boldog, szomorú vagy semleges szavakat mutattak nekik.

Az önkénteseknek egy gombot kellet megnyomniuk amikor bizonyos szavakat láttak felvillanni, amíg a kutatók az agyi aktivitásukat mérték a kísérlet alatt. A kutatók észrevették hogy bizonyos szóösszetételekre másképp reagáltak a depressziós fiúk mint a lányok, és az agyi aktivitásuk is eltért az olyan agyterületeknél mint a gyrus supramarginalis és posterior cingulate.

A tanulmányban kiemelt agyterületeket már korábbi kutatások a depresszióhoz kötötték, de további kutatásra van szükség arra hogy kiderítsék, ez hogyan hat másképp a depressziós fiúkra, és hogy ennek kapcsolata van e ahhoz is, hogy a fiúk hogyan érzékelik és kezelik a depressziót.

Mivel a depresszió sokkal gyakoribb a lányoknál ezért a kutatóknak nem sikerült annyi fiút gyűjteni a kutatáshoz, és ezért a jövőbeni kísérleteknek hasonló számú fiú és lány adatait kell összehasonlítaniuk, hogy reprezentatívabb legyenek az eredmények.

“Szerintem nagyszerű lenne, ha egy nagy, hosszabb távú tanulmánnyal válaszolnánk meg a nemek közötti különbségeket a depresszióban, a serdülőkortól a felnőttkorig,” mondta Chuang.

Forrás: journal.frontiersin.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.